Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Zabavno Metlika, Črnomelj

FOTO: Ustvarjalno z delavnicami

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.01.2013 15:58

V šolskem letu 2012/2013 je Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj izvedel dve izvedbi javnoveljavnega programa UŽU-Izzivi podeželja, eno v Črnomlju in eno v Metliki.

Pri pridobivanju udeležencev so se povezali z lokalnimi uradi za delo in tako v program vključili večinoma brezposelne, saj je program UŽU-Izzivi podeželja uvrščen med programe Aktivne politike zaposlovanja.
V programu se udeležencem, poleg splošnih znanj, posreduje tudi informacije o možnostih razvoja dejavnosti na podeželju. Udeležence se skuša motivirati, da bolje spoznajo okolje, v katerem živijo in prepoznavajo podjetniške priložnosti.

Ob zaključku programa, ki traja 120 ur, so se udeleženci odpravili na zaključno ekskurzijo po Beli krajini. Najprej so si ogledali Župančičevo hišo v Vinici. Nato so se odpravili v Žuniče na Šokčev dvor, kjer sta jim predstavnika KP Kolpa predstavila dejavnost zavoda in pomen ohranjanja zgodovinske in kulturne dediščine. Od tod so se udeleženci odpeljali v Griblje, kjer so si ogledali kmetijo Štrucelj. Lastnika sta udeležencem predstavila dejavnost, ki je usmerjena na pridelovanje mleka. Poudarila sta pomen vlaganja v znanje in tehnologijo, pri čemur igra pomembno vlogo tudi kandidiranje na evropske razpise za pridobitev sredstev. Udeležencem sta lastnika predstavila tudi najnovejši produkt kmetije, probiotične jogurte različnih okusov.

Ekskurzijo so udeleženci zaključili pri vinarju Martinu Pečariču v Čurilah, ki jim je ob degustaciji nekaterih vin predstavil družinsko dejavnost.


Ekskurzija z ogledom naravnih, kulturnih in zgodovinskih posebnosti Bele krajine in ogledom nekaterih primerov dobrih praks razvoja dejavnosti na podeželju je bila za udeležence, kljub temu da so Belokranjci, vir novih informacij. Domačini se redko znajdemo v nam znanih krajih v vlogi turista, kar pa je včasih tudi razlog, da ne cenimo dovolj tega, kar imamo.