mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Zabavno Nm

Glasba po slovensko v letu 2012

Piše: Radio Krka, Slovenske novice

Čas objave:
31.12.2012 06:39

Leto 2012 nam je na glasbenem področju postreglo s številnimi zanimivimi oddajami in prireditvami, med katerimi bi lahko izpostavili zabavni resničnostni šov X Factor in Ema 2012.

Ta je v letu 2012 ubrala popolnoma novo pot. V slovenski glasbeni prostor smo tako spustili nekaj novih obrazov. Nekateri so se znašli bolje, drugi slabše. Tako pač je v šovbiznisu – danes si zvezda, jutri te ni.

Na nekaterih že tradicionalnih prireditvah smo lahko poslušali pevce in pevke, ki se v glasbenih karierah srečujejo že z okroglimi obletnicami. Lahko bi tudi rekli – preizkušeno je najboljše, mlado pa se mora še izkazati.

V Bakuju nas je zastopala Eva Boto

Zadnje dejanje resničnostnega šova Misija Evrovizija je bila Ema 2012, ki nam je postregla z dvema povsem različnima pevskima talentoma. Za nastop na Evrosongu v Bakuju sta se namreč potegovali dvojčici Prusnik, ki nekaterih kritikov nista zadovoljili, in precej kakovostnejša pevka Eva Boto. Zmagovalka je s pesmijo Verjamem postala Eva in nas tako 24. maja zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije v azerbajdžanskem Bakuju. Naša predstavnica je nastopila v drugem predizboru, vendar se v finale ni uvrstila.

X Factor nam je prinesel Demetro Malalan

Leto 2012 je postreglo še z enim glasbenim resničnostnim šovom – X Factorjem. V vlogi žirantov so se preizkusili Jadranka Juras, Aleš Uranjek in Damjan Damjanovič. Zmagovalka šova je postala simpatična Demetra Malalan, ki je nato poleti izdala svoj prvi singel z naslovom Poišči me srečno. Dekliška skupina S.W.A.G. je na glasbeno sceno vstopila precej bolj klavrno kot njihova stanovska kolegica Demetra. Kaj kmalu se je med dekleti zapletlo, skupino pa je zapustila članica Suzana Banovič.


Na Slovenski popevki slavila Marko Vozelj in Nuša Derenda

Septembra so v ljubljanski operi okronali zmagovalce Slovenske popevke. Po izboru žirije je slavil Matevž Šalehar - Hamo, po izboru občinstva pa Nuša Derenda in Marko Vozelj. Prireditev, ki je minila brez posebnih presežkov, sta vodila Mojca Mavec in Mario Galunič. Nagrado za najboljše besedilo je prejela Katarina Mala za pesem Zgoraj brez, za najboljšo interpretacijo pa Lea Sirk s skladbo Čudovit je svet. Nagrada občinstva je šla v roke Nuši Derenda in Marko Vozlju za skladbo Naj nama sodi le nebo.

Vrnitev Melodij morja in sonca

Po dveh letih premora so se v portoroški Avditorij julija vrnile Melodije morja in sonca. Med sabo se je pomerilo 14 izvajalcev, zmagovalka pa je postala Nuša Derenda. Nagrade v različnih kategorijah so prejeli še Eva Boto (najboljša debitantka), Irena Vrčkovnik (nagrada za izvedbo), Polona Furlan (nagrada za besedilo) in Enzo Hrovatin (nagrada za glasbo).

Tina Maze presenetila z glasbenim prvencem

Črnjanka Tina Maze, ki na smučarskih strminah žanje uspeh za uspehom, je z izdajo singla My Way Is My Decision (Moja pot je moja odločitev) poskrbela za svojevrstno rockersko motivacijo. Energična in dinamična pesem ima zagotovo primerno sporočilo za našo Tino, ki letošnjo sezono sega najvišje.