Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zabavno Bruselj/Pariz

Je pomfrit francoski ali belgijski?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.12.2012 19:34

Francozi in Belgijci se še vedno prepirajo, kateri izmed obeh narodov je pravzaprav zaslužen za nastanek nepogrešljive krompirjeve poslastice.

Pomfrit je hrana, ki milijonom ljudem po svetu predstavlja užitek. Francija in Belgija pa se še vedno prepirata glede resničnega izvora hrustljavih krompirjevih palčk.
»Pomfrit je nastal na ulicah, zato je tako težko določiti od kod izvira,« pravi francoska zgodovinarka. Je osnovna sestavina francoske kulinarike, v Belgiji pa je prepoznan kot nacionalna jed. Strokovnjaki imajo različna mnenja o tem, katera država je prva ustvarila hrano, ki povzroča višjo telesno težo kot rdeče meso. Ena teorija pravi, da se je »premiera« pomfrita zgodila na najstarejšem mostu v Parizu, kjer so ulični prodajalci začeli prodajati pomfrit tik pred francosko revolucijo. Belgija pa vztraja, da so pomfrit izumili v Namurju v 17. stoletju. Ko so ameriški vojaki prišli v Belgijo med prvo svetovno vojno in so pokusili pomfrit, bi ga naj poimenovali »francoski«, ker je bila francoščina takrat uradni jezik belgijske vojske. Zanimivo pa je tudi, da ga Francozi in Belgijci jedo drugače; francozi ga jedo z vilicami in na krožniku, medtem, ko ga Belgijci jedo z rokami. Francozi radi poleg pomfrita pojedo še kakšen zrezek, Belgijci pa ga jedo samo z omako. Če ga nihče ne bo prenehal proizvajati, potem pa tudi tale prepirček ne bo naredil večje škode, ne?