pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Zabavno Ljubljana

Legendarni Mark Knopfler v Sloveniji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.04.2013 11:04

V ljubljanske Stožice prihaja legendarni Mark Knopfler, ki bo nastopil že naslednjo soboto, 4. maja ob 21.00.

Znan kot vrhunski avtor, en najboljših kitaristov vseh časov in član ter pevec skupine Dire Straits, bo spet končno nastopil v Sloveniji, tokrat tudi v okviru predstavitve nove plošče „Privateering“, ki je izšla minuli mesec. Predprodaja vstopnic poteka na vseh prodajnih mestih Eventima, bencinskih servisih Petrola in na spletni strani www.eventim.si. Parter je že nekaj časa razprodan, na voljo pa so še vstopnice za tribuno in lože. Na voljo je samo še okoli 300 vstopnic.

Mark Knopfler je en izmed najbolj uspešnih glasbenikov vseh časov. Mark, ki mu je bila nedavno podeljena Nagrada za življenjsko delo na letošnji podelitvi nagrade Ivor Novello (najbolj cenjenih britanskih avtorskih nagradah), je najavil datume poletne turneje 2013 ob izidu njegovega novega albuma „Privateering“, ki izide danes, 3. septembra. Turneja bo potekala aprila, maja, junija in julija 2013, na njen pa bo nastopil na 72 koncertih v 25 evropskih državah, med njimi v Sloveniji ...

»Privateering« je Markov osmi solo studijski album, ter njegov prvi dvojni album v 35-letni karieri snemanja plošč. »Starejši ko postajam, bolj si želim pisati glasbo,« pravi, ter dodaja: »Zdaj uživam v procesu bolj kot kadarkoli prej; v pisanju, snemanje ter pri igranju v živo. Uživam v vsemu temu. Skoraj se že spotikam ob pesmi.«

Knopfler in njegova 8-članska skupina nestrpno pričakujejo prihajajočo turnejo leta 2013. »To je, kot da si kapitan majhne bojne ladje in uživam v timskem duhu, ki se ustvari na poti.«

Kljub vsemu novemu materialu, si občinstvo še vedno zaželi pesmi, ki so postale del njihovih življenj, in Mark jim bo vedno ustregel. »Stare pesmi Dire Straits so mnogim postale kažipoti v življenju. Seveda bom kdaj igral pesmi malo drugače, saj morajo ostaneti žive in pomembne zame ... Rad igram stare pesmi, saj sem jih napisal in ljudje jih radi slišijo, to je dejstvo. "

Mark je izdal svoj prvi solo album „Golden Heart“ leta 1996, potem pa je v prvem desetletju 21. stoletja v navalu ustvarjalnosti izdal kar 7 solo studijskih albumov pri založbi Universal Records in sicer:
„Golden Heart“ (1996)
„Sailing To Philadelphia“ (2000)
„The Ragpickers Dream“ (2002)

„Shangri-La“ (2004)
„All The Road Running“ (2006)
„Kill To Get Crimson“ (2007)
„Get Lucky“ (2009)
„Privateering“ (2012)

Ne le, da je Mark izjemno nadarjen avtor, za katerega se zdi, da kar ne more prenehati pisati in snemati pesmi, ampak je ob izidih vseh albumov imel koncertne turneje po celi Evropi in v ZDA. Čaščen kot eden najboljših kitaristov vseh časov, je Mark prodal več kot 120 milijonov albumov, tako v časih, ko je bil del skupine Dire Straits, kot tudi kasneje, odkar se posveča solo karieri. Letos je tudi 20. obletnica zadnjega nastopa s skupino Dire Straits.

Večkratni dobitnik Grammyjev kot pevec/pisec pesmi za skupino Dire Straits, je Knopflerju z besedili ter izrednim kitarskim talentom uspelo ustvariti velike uspešnice, kot so “Money For Nothing,” “Sultans Of Swing,” “Romeo and Juliet” in “Walk of Life.” V svoji bogati karieri je tudi produciral albume Boba Dylana in Randyja Newmana, njegovo glasbo pa lahko slišimo v filmih, kot so „Cal“, „Local Hero“, „Princess Bride“ in „A Shot at Glory“.

Zadnji, 8. solo album Marka Knopflerja, nosi naslov “Privateering”. Gre za njegov prvi dvojni album, vsaka pesem pa je prav poseben original. V njegovi glasbi je slišati številne različne žanre, med njimi tudi več kot prepoznaven blues. Album je poln duše in srca tega legendarnega kitarista, pevca in avtorja, pri snemanju pa so mu pomagali številni vrhunski svetovni glasbeniki, kot so Kim Wilson (orglice), Tim O'Brien (mandolina), pevka Ruth Moody (The Wailin' Jennys), Paul Franklin in Phil Cunningham (harmonika)..

20 novih pesmi so posneli v British Grove Studios v Londonu z glasbeniki, kot so Richard Bennett (kitara), Jim Cox (klavir) Guy Fletcher (klaviature), John McCusker (piščal), Mike McGoldrick (piščalka in flavta), Glenn Worf (bas) in Ian Thomas (bobni). Knopflerju sta pri nastajanju plošče pomagala Guy Fletcher in Chuck Ainlay.