nostradamus Dobra karma

Nostradamus koronavirus napovedal že leta 1555!?

Severina, Igor Kojić Svet24.si

FOTO: Potem ko je izbrisala soprogov priimek, ...

jansa sarec-pl3 Reporter.si

Ker je Marjan Šarec skočil v prazen bazen, bo ...

ivan janez janša sds Svet24.si

Janez Janša prepričal NSi, DeSUS in SMC

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Stojan Petrič je izgubil Karavanke, a dobil ...

1_jernej tozon 4 Njena.si

Jernej Tozon s svojo novo prijateljico

Nandi Uzelac Njena.si

Sanjski moški: Nandi po šovu odkrili tumor

Zabavno Los Angeles

Največ oskarjev za Bohemian Rhapsody, najboljši film Zelena knjiga

Piše: STA

Čas objave:
25.02.2019 06:10

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je v nedeljo na 91. podelitvi filmskih nagrad oskar odmerila štiri pozlačene kipce filmu o pevcu skupine Queen Freddyju Mercuryju Bohemian Rhapsody, za najboljšega pa je bil proglašen film Zelena knjiga, ki je dobil skupaj tri oskarje.

Zelena knjiga pripoveduje resnično zgodbo o očetu Nicka Vallelonge, ki je v 60. letih prejšnjega stoletja vozil in branil temnopoltega pianista Dona Shirleyja po ameriškem rasističnem jugu. Očeta igra Viggo Mortensen, ki je bil nominiran za glavno moško vlogo, Shirleyja pa Mahershala Ali, ki je za film Zelena knjiga osvojil tretjega oskarja večera - za stransko moško vlogo.

Mortensena je za oskarja za glavno moško vlogo prikrajšal Rami Malek, ki je osvojil enega od štirih oskarjev za film Bohemian Rhapsody. Ta film skupaj z Zeleno knjigo na podelitev ni prišel v vlogi favorita. Bohemian Rhapsody je dobil še oskarje za montažo filma, za montažo tona in mešanje tona.

Po deset nominacij sta imela filma Roma in Najljubša po osem pa filma Zvezda je rojena in Mož iz ozadja. Film Roma je deloma upravičil vlogo favorita, saj se je režiser Alfonso Cuaron trikrat odpravil na oder po pozlačeni kipec. Najprej za fotografijo, potem za najboljši film v tujem jeziku in na koncu še za režijo.

Zgodba o angleški kraljici Ani (Najljubša) je bila glede na število nominacij razočaranje, obenem pa največje presenečenje večera, saj je Olivia Colman v boju za oskarja za najboljšo žensko glavno vlogo ugnala favoritinjo Glenn Close (Žena).

Pa tudi Lady Gaga, ki vseeno ni ostala praznih rok, saj je dobila oskarja za najboljšo izvirno pesem (Shallow), kar je bil tudi edini oskar za film Zvezda je rojena.

Največ govoric kroži o Ramiju Maleku, Lady Gaga in Bradleyju Cooperju. 

Podelitev oskarjev je potekala v znamenju žensk in tudi temnopoltih, saj je film o afriškem super-heroju Črni Panter dobil oskarje za kostumografijo, scenografijo in izvirno glasbo. Prvega oskarja v karieri pa se je veselil filmar Spike Lee za prirejeni scenarij za film Črni KKKlanovec, ki ga je tudi režiral. Požel je stoječe ovacije in ob prevzemu kipca producentom prenosa s kletvico zagrozil, naj si ga ne drznejo skrajšati. Vsak dobitnik je imel za zahvalo na voljo le 90 sekund.

Lee ima v svojem filmu Črni KKKlanovec kader s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom po rasističnih nemirih lani v Virginiji, ko je Trump izenačil rasiste in protestnike. Režiser, ki je leta 2015 dobil častnega oskarja, je Američane pozval, naj se mobilizirajo, udeležijo volitev 2020 in se postavijo na pravo stran zgodovine.

Letošnja podelitev je potekala brez voditelja ali voditeljice, izpad pa so nadomestili tisti, ki so podeljevali nagrade. Melissa McCarthy, ki je bila nominirana za glavno žensko vlogo, je za najavo oskarja za kostumografijo prišla na oder oblečena v kostum iz plišastih zajčkov, s čimer se je norčevala iz kraljice Ane, ljubiteljice zajčkov (Najljubša).

Oskarja za kostumografijo je dobila Ruth Carter (Črni panter), za scenografijo pa Hannah Beachler, ki je imela zelo čustveni nagovor, saj je bila prva temnopolta ženska z nominacijo v svoji kategoriji in potem z oskarjem tudi šele druga temnopolta ženska v zgodovini, ki je dobila oskarja v neigralski kategoriji. Ruth Carter pa je tretja in je ob prejemu oskarja dejala, da so vrata sedaj končno na stežaj odprta.

Konservativna Amerika bo na letošnjo podelitev skušala hitro pozabiti, saj je največ nagrad dobil film o homoseksualnem glasbeniku, Rami Malek pa je ob prevzemu oskarja za najboljšo moško vlogo dejal, da so naredili film o homoseksualcu in priseljencu, ki se ni opravičeval za svoje življenje, ter dodal, da je tudi sam sin priseljencev iz Egipta.

Oskarja so se veselile ustvarjalke kratkega dokumentarnega filma Period. End of Sentence, ki je zgodba o menstruaciji, za najboljši celovečerni dokumentarni film pa je bil proglašen Free Solo, ki govori o plezalcu Alexu Honnoldu med podvigom v nacionalnem parku Yosemite.