Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Zabavno Miami

Piti kavo le ni tako slabo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.11.2015 15:38

Ljudje, ki spijejo od tri do pet skodelic kave dnevno, imajo manjše možnosti za prezgodnjo smrt zaradi bolezni srca, sladkorne bolezni in Parkinsonove bolezni, so v ugotovili raziskovalci s harvardske univerze. Manjša je tudi verjetnost, da bodo storili samomor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tako kava s kofeinom kot brez njega imata prednosti, kaže študija, ki je primerjala ljudi, ki ne pijejo kave oziroma tiste, ki spijejo manj kot dve skodelici dnevno, s tistimi, ki spijejo do pet skodelic dnevno.

Raziskava ne dokazuje vzročno-posledične povezave med pitjem kave in manjšo možnostjo smrti zaradi določenih bolezni, ampak razkriva jasne povezave s predhodnimi raziskavami.

"Bioaktivne sestavine v kavi zmanjšujejo odpornost na inzulin in sistemsko vnetje," je dejal glavni avtor raziskave Ming Ding, doktorski študent na oddelku za prehrano.

Raziskovalci niso odkrili zaščitnih učinkov proti rakavim obolenjem, čeprav so nekatere prejšnje študije pokazale na povezave med uživanjem kave in zmanjšanim tveganjem za določena rakava obolenja.

"Za vso populacijo, ki je sodelovala v raziskavi, velja, da je zmerno pitje kave povezano z zmanjšanim tveganjem za smrt zaradi bolezni srca in ožilja, diabetesa, nevroloških obolenj in samomora," kažejo rezultati, ki so jih zbrali v treh raziskavah na vzorcu 300.000 medicinskih sester in drugega medicinskega osebja.