900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Zabavno Škofja Loka

STC Stari vrh sklenil dogovor za rešitev finančnih težav (dopolnjeno)

Piše: STA

Čas objave:
12.10.2017 13:01

Smučarsko turistični center (STC) Stari vrh se je pred pripravami na novo zimsko sezono uspel dogovoriti s Heta Asset Resolution za rešitev več kot deset let starega finančnega lizinga, ki je bil največje breme družbe. Sedaj potekajo vzdrževalna dela na opremi in priprave na predprodajo smučarskih kart.

Poleti so potekala dolgotrajna in naporna pogajanja ter usklajevanja za odkup obveznosti iz finančnega lizinga, s pomočjo katerega je družba pred 10 leti zgradila sodobno šestsedežnico. Dolg, ki je spomladi znašal še 3,4 milijona evrov, je STC Stari vrh dolgo obremenjeval, saj prihodki družbe niso zadoščali za njegovo normalno poplačilo.

Po dolgotrajnih pogajanjih je družba konec septembra s Heta Asset Resolution, slabo banko nekdanje avstrijske banke Hypo Alpe Adria International, vendarle sklenil izjemno pomemben sporazum o zaključku lizinških pogodb, s katerim se v celoti odkupujejo obveznosti po vseh lizinških pogodbah, sklenjenih v letih 2005 do 2008, je v sredo sporočil v. d. direktorja STC Stari vrh Tomaž Trobiš.

STC Stari vrh je v začetku oktobra izpolnil tudi pogoje iz sporazuma za razpolaganje z vso opremo na smučišču. Že pred zaključkom minule zimske sezone je namreč Heta družbi grozila z odvzemom žičniške naprave in druge opreme. Zaradi ukvarjanja z dolgovi pa na Starem vrhu letos tudi ni bilo poletne sezone.

Sedaj so lahko vendarle stekle intenzivne priprave na prihajajočo zimsko sezono. Izvajajo se redna vzdrževalna dela in priprava žičnic za redne tehnične preglede. Prav tako je v pripravi predprodaja smučarskih vozovnic, ki se bo začela 23. oktobra.

"Sklenitev sporazuma predstavlja odločilni mejnik v dolgoročni stabilizaciji smučišča tako za podjetje STC Stari vrh kot za občini Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane, ki sta kot solastnici smučišča intenzivno podpirali postopek pogajanj za podpis sporazuma," je poudaril Trobiš.



Ob tem je dodal, da Stari vrh zaradi kakovostne ponudbe, razvejanih prog, lahke dostopnosti in nočne smuke postaja eno najbolj priljubljenih srednje velikih slovenskih smučišč s potencialom nadaljnjega razvoja turistične ponudbe.

Kot je za STA dejal škofjeloški župan Miha Ješe, je za Stari vrh že več let izdelana strategija, ki pa je doslej zaradi finančnih težav niso mogli izvajati. Zdaj naj bi se to vendarle spremenilo.

"Trenutno je tako, da smo zimsko sezono rešili, delo pa je treba še dokončati," je povedal Ješe in dodal, da se s tem ukvarja vodstvo družbe, občini Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane pa sodelujeta kot lastnici.

Občini sta od pomladi, ko so lastniki na skupščini potrdili pokrivanje izgube iz preteklih let z zmanjšanjem osnovnega kapitala in ponovno dokapitalizacijo, edini lastnici družbe STC Stari vrh. Takšna je bila odločitev za uresničitev prestrukturiranje družbe.

Glede prihodnjega lastništva pa še ni veliko jasnega. Že spomladi je bilo sicer govora o pridobivanju novih investitorjev. Če bi družba morebiti potrebovala novo dokapitalizacijo s strani občin, kar zaenkrat ni predvideno, pa bi morali o tem odločati občinski svetniki.