profimedia-0778195429 Svet24.si

ZDA in Rusija enotni, da vojna Ukrajini lahko ...

prehitra vožnja Svet24.si

Med Rogozo in Framom zapravil 1200 evrov

B60K0632 Necenzurirano

Zakaj Darko Horvat rešuje očeta kozmodiska? ...

rtvs rtv slovenija m24 Reporter.si

Golob obžaluje, ker se RTVS ni lotil politično ...

bogatinov Ekipa24.si

Znana je kazen za Oliverja Bogatinova zaradi ...

Lucijan Lipovšek Njena.si

MasterChef: Lucijan se je vrnil v objem svojega ...

doncic Ekipa24.si

Ni počitka za Dončića! Glejte kje in kako se je...

Zabavno Stockholm

Zlatanati: glagol, nedovršnik

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.12.2012 17:13

Zlatan Ibrahimović je navdihnil nastanek novega glagola.

Švedski nogometaš Zlatan Ibrahimovič je dobil mesto na jezikovnem seznamu svoje domovine, saj se je med 40 novimi besednimi novostmi znašel tudi glagol zlatanati oziroma po švedsko zlatanera.
V obrazložitvi glagola, ki je navdih dobil pri napadalcu francoskega moštva PSG, je zapisano, da to pomeni nekaj učinkovitega, prepričljivega in prevladujočega, je zapisal švedski jezikovni svet.

Nogometaš leta na Švedskem in športna osebnost leta na Švedskem po izboru tabloida Expressen je pred kratkim ostal brez prestižne literarne nagrade. Njegova avtobiografija Jaz sem Zlatan Ibrahimović je bila namreč na seznamu šesterice kandidatov za prestižno švedsko literarno nagrado August, knjiga pa se je v ožji izbor uvrstila zaradi "natančnega jezika, ki pusti močan vtis". "Občutljivi in hkrati ostri opisi bralca zlahka popeljejo v svet Zlatana, tako na kot ob igrišču," so zapisali v obrazložitvi. Biografijo je sicer ob pomoči Ibre napisal švedski novinar David Lagercrantz.

"Ibra" pa verjetno ni bil preveč slabe volje zaradi nedosežene nagrade, saj njegovo delo, ki so ga izdali lani jeseni, postaja ena najbolje prodajanih knjig v švedski zgodovini, saj so nogometnim navdušencem prodali že več kot 500.000 izvodov.