pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Zabavno Los Angeles

Zlati globusi brez izrazitih favoritov

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
08.01.2016 11:31

Letošnja podelitev filmskih in televizijskih nagrad Združenja tujih dopisnikov Hollywooda zlati globus, ki bo v nedeljo v hotelu Beverly Hilton, nima izrazitih favoritov v filmskih kategorijah, še manj v televizijskih.

Med filmi s petimi nominacijami vodi romantična drama Carol, v televizijski konkurenci je šest serij dobilo po tri nominacije.

Film Carol je nominiran za najboljšega v kategoriji drame, nominirani pa so tudi Cate Blanchett za glavno žensko vlogo, Rooney Mara za stransko žensko vlogo, režiser Todd Haynes in Carter Burwell za izvirno glasbo.

Za najboljšo komedijo je nominiran film Velika poteza, ki se norčuje iz naivnosti vseh, ki niso sodelovali pri finančnih malverzacijah, s katerimi so špekulanti pahnili svet v največjo krizo po 30. letih prejšnjega stoletja. Poleg tega je dobil še dve nominaciji za glavno moško vlogo (Christian Bale in Steve Carell) ter za scenarij (Charles Randolph, Adam McKay).

Štiri nominacije je dobil tudi film Alejandra Inarrituja Povratnik, ki pripoveduje o preživetju v ameriški divjini z Leonardom DiCapriom v glavni vlogi. Igralec je nominiran za glavno moško vlogo v drami in si močno želi, da z njo osvoji tudi svojega prvega oskarja. Povratnik je nominiran še za najboljšo dramo, režiserja in izvirno glasbo (Ryuichi Sakamoto, Alva Noto).

V kategoriji najboljše drame so nominirani tudi Pobesneli Max: Cesta besa, Soba in Spotlight. Med glasbenimi filmi ali komedijami pa še Joy, Marsovec, Vohunka in Razuzdanka.

Bryan Cranston je dobil nominacijo za glavno moško dramsko vlogo v filmu Trumbo, poleg njega pa tudi Michael Fassbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (Dansko dekle) in Will Smith (Concussion).

V ženski kategoriji lahko na zlatega globusa računajo še Brie Larson (Soba), Saoirse Ronan (Brooklyn) in Alicia Vikander (Dansko dekle).

Med režiserji bodo letos izbirali še med Tomom McCarthyjem (Spotlight), Georgeom Millerjem (Pobesneli Max) in Ridleyjem Scottom (Marsovec).

Poleg Baleja in Carella so za najboljšo moško vlogo v komediji ali glasbenem filmu nominirani Matt Damon (Marsovec) Al Pacino (Danny Collins) in Mark Ruffalo (Infinitely Polar Bear). Za žensko pa Jennifer Lawrence (Joy), Melissa McCarthy (Vohunka), Amy Schumer (Razuzdanka), Maggie Smith (The Lady in the Van) in Lily Tomlin (Babica).

Nominacije za stranske vloge niso ločene na dramo in glasbeni film ali komedijo. Med drugim so jih dobili Sylvester Stallone za zadnjo izdajo serije o boksarju Rockyju (Creed), Mark Rylance (Most vohunov) in Idris Elba (Beast of No Nation) ter Jane Fonda (Mladost), Helen Mirren (Trumbo) in Kate Winslet (Steve Jobs).

Med tujejezičnimi filmi so si nominacije prislužili francosko-belgijsko-luksemburški Čisto nova zaveza, čilski film Klub, estonski The Fencer, turški Mustang in madžarski Savlov sin.

V kategoriji najboljših dramskih televizijskih serij so nominirane Imperij, Mr. Robot, Igra prestolov, Outlander in Narcos. V kategoriji televizijskih glasbenih serij ali komedij pa Oranžna je nova črna, Silicijeva dolina, Transparent, Predsednica, Casual in Mozart v džungli.

Po treh letih premora je čast vodenja podelitve in norčevanja iz slavnih ponovno prevzel Ricky Gervais. Zlate globuse je vodil od leta 2010 do leta 2012, potem se je zaklel, da tega ne bo več počel, letos pa si je premislil. Da ne bo dolgčas, je nakazal že z objavo na Twitterju. S pogledom v prihodnost je v pretekliku napisal, da se iskreno opravičuje vsem za to, kar je povedal, ker je bil opit in mu je bilo za vse vseeno.

Zlati globusi veljajo za neuradno napoved prestižnejših filmskih nagrad oskar. Podeljujejo jih od leta 1944 v 14 filmskih in 11 televizijskih kategorijah. Zvezdniki se ob prihodu na podelitev prestopajo po rdeči preprogi in nastavljajo kameram enako kot pri oskarjih, največja razlika pa je verjetno v tem, da se po koncu v hotelu Beverly Hilton skoraj vsi pošteno napijejo iz veselja ali žalosti.

Podelitev bo prenašala televizija NBC, Gervais pa bo imel priložnost, da se v živo ponorčuje iz slavnega igralca in režiserja Mela Gibsona, ki je po aretaciji zaradi vožnje pod vplivom alkohola in antisemitističnih izjavah proti policistom postal nepriljubljen, zaradi česar se je od leta 2006 bolj ali manj skrival pred javnostjo.

Maja se je sicer udeležil premiere zadnjega v nizu filmov o pobesnelem Maksu, s katerim se je začela njegova kariera. Gibson je dobil zlatega globusa za režijo filma o škotskih upornikih proti Angležem Pogumno srce, tokrat pa bo nagrado podelil skupaj z Olivio Wilde.

Kipce bodo podeljevali med drugim še Jaimie Alexander, Patricia Arquette, Amber Heard, Bryce Dallas Howard, Kate Hudson, Helen Mirren, Julianne Moore, Eddie Redmayne, Kurt Russell, J.K. Simmons, Channing Tatum, Amy Adams, Jim Carrey in Jamie Foxx.