IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske Novo mesto

Aktualno 16: Poziv po boljši oskrbi z zaščitno opremo

Piše: P.M.

Čas objave:
21.03.2020 11:14

Na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju pa so v teh dneh različno založeni z zaščitno opremo.

Po nekaj dneh večje negotovosti z zaščitno opremo je včeraj pozno popoldne civilna zaščita v osrednjem skladišču v Ljubljani prevzela 300.000 mask, ki sta jih donirala fundacija spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacija njenega lastnika.
Na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju pa so v teh dneh različno založeni z zaščitno opremo.

V Mestni občini Novo mesto so po besedah direktorice novomeške občinske uprave Vide Čadonič Špelič zaščitno opremo za zajezitev okužbe z novim koronavirusom najbolj vitalno potrebnim službam zadnjič razdelili v začetku tedna (več v pripetem posnetku).


Več je pričakujejo tudi v Občini Krško, kjer te opreme zadnje dni akutno primanjkuje. Krški župan Miran Stanko je povedal, da so sicer nekaj malega zaščitnih sredstev, vendar ne dovolj, dobili v četrtek. Več opreme pričakujejo prihodnje dni. Po podatkih občinskega predstavnika za zaščito in reševanje Aleša Benjeta dnevno brez podjetij in zdravstva potrebujejo nekaj več kot 1500 zaščitnih mask, nekaj več kot 1400 parov zaščitnih rokavic, približno 120 zaščitnih očal, zaščitne predpasnike, 20 zaščitnih kombinezonov in 10 litrov razkužila.
V Metliki, kjer se zaradi uvedenih izrednih razmer in povečanih potreb v domu starejših občanov z zaščitno opremo oskrbujejo redno, svoje potrebe pristojnim sporočajo dnevno. Gre sicer za dnevne potrebe zdravstvenega doma, doma starejših občanov, komunalne službe, sil za zaščito in reševanje s prostovoljci in trgovin z živili ter s kmetijsko oskrbo, je povedal metliški župan Darko. Po besedah črnomaljskega župana Andreja Kavška so upravi za zaščito in reševanje sporočili dnevne potrebe po zaščitni opremi za zdravstvo, za enote zaščite in reševanja ter organizacije, ki pomagajo ljudem v izolaciji. So pa v dani situaciji tudi sami aktivirali vse razpoložljive vire in dosegli, da smo uspešno nabavili dodatne količine zaščitnih sredstev za potrebe civilne zaščite. Podobno kot drugje po državi je stanje z zaščitno opremo kritično v Občini Kočevje, kjer pripravljajo seznam potrebne opreme za normalno delovanje vseh upravičencev. Razen manjše dostave, ki zadostuje za dan ali dva, drugega še niso prejeli, so pa vse upravičene službe doslej lahko organizirali in delujejo, so pristavili in povzeli, da od uprave za zaščito in reševanje pričakujejo tehtno pomoč.

Na radiu Krka tudi danes še naprej spremljamo aktualno dogajanje, tako v programu v živo, kot tudi v izrednih rubrikah Aktualno z Dolenjske. Naslednja s svežimi informacijami glede številk bo ob 16. uri in 10 min.

Koronavirus – Aktualno z Dolenjske, 21.3.2020 ob 11:10