nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Aktualno 30: V JV Sloveniji 91 okuženih, kam z uporabljenimi maskami?

Piše: R.K.

Čas objave:
27.03.2020 15:56

Na Dolenjskem in v Posavju je okuženih 91 oseb. V Metliki zmanjkuje zaščitnega materiala, ZD Sevnica skrbi za duševne bolnike na domu. Komunala opozarja.

V Sloveniji sta danes za boleznijo covid-19 umrli še dve osebi, tako se je skupno število umrlih povzpelo na devet. Včeraj so našteli 70 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj je v Sloveniji tako potrjenih 632 primerov. Hospitaliziranih je bilo 90 oseb, 22 jih je bilo na intenzivni negi. Na območju jugovzhodne Slovenije je skupaj 91 okuženih.

V Domu starejših občanov Metlika se število stanovalcev z znaki okužbe s koronavirusom zvišuje. Po odločitvi zdravniške ekipe so predvčerajšnjim odvzeli 27 brisov, od katerih je bilo včeraj 18 pozitivnih. Za zdravstveno stanje stanovalcev skrbi zdravniška ekipa iz Splošne bolnišnice Novo mesto, ZD Novo mesto ter ZD Metlika in ZD Črnomelj. Z zdravljenja v bolnišnici so se vrnili trije stanovalci, ki morajo po navodilih zdravniške ekipe ostati v izolaciji. Med zdravljenjem v bolnišnici so za posledicami koronavirusa umrli štirje stanovalci DSO Metlika, ena oseba, ki je bila pozitivna na COVID-19, je umrla v domu. Med zaposlenimi je okuženih osem, nihče od obolelih se še ni vrnil v službo. Poleg vseh dosedanjih varnostnih ukrepov, ki jih v domu izvajajo od začetka pojava virusa COVID-19 pri nas, so dodatno uvedli še ukrep merjenja telesne temperature vsem zaposlenim dvakrat dnevno. V Domu starejših občanov Metlika se soočajo s potencialnim pomanjkanjem zaščitne opreme – količina zaščitnih plaščev za enkratno uporabo zadostuje samo še za tri dni.


Medtem pa imajo v Zdravstvenem domu Sevnica opreme do konca prihodnjega tedna, je povedala direktorica Vladimira Tomšič.  Dodala je, da sta Psihiatrična bolnišnica Vojnik in psihiatrična klinika Ljubljana zaradi strahu pred širitvijo novega koronavirusa odpustili veliko pacientov v domačo oskrbo. Ker bi imela opustitev izrazito negativne posledice za zdravje pacienta ali pa ogrozila njegovo življenje, v Zdravstvenem domu Sevnica izvajajo obiske na domu pri teh pacientih.

Če potrebujete pomoč, lahko pokličete v ZD Sevnica na telefonsko številko 07 81 61 555, dosegljivi so tudi preko e-pošte cdso@zd-sevnica.si. V kolikor bi iz drugih regij potrebovali takšno oskrbo, Tomšičeva svetuje, da se posvetujte z izbranim zdravnikom, psihiatrom ali pa jih pokličete, da vam bodo pomagali dobiti kontakt. Dosegljivi so od ponedeljka do petka med 9. in 15. uro.

S povečanjem uporabe zaščitne opreme pa se povečujejo tudi tovrstni odpadki. Novomeška Komunala ugotavlja, da številni občani uporabljeno zaščitno opremo odvržejo v napačne zabojnike ter s tem ogrožajo delavce, ki prebirajo odpadke. Zato Komunala opozarja, da zaščitna oprema sodi med mešane odpadke.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 27.3.2020, ob 16:10