stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - V novomeškem ZD pogosta prezaposlovanja

Piše: M.K.

Čas objave:
09.12.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti korupciji. KPK bo danes predstavila rezultate dela v zadnjem letu, predsednik Boris Štefanec pa naj bi obelodanil, ali se bo potegoval za še en mandat. Lani je bilo podanih ovadb zoper 240 oseb, vložili pa so obtožne akte za 191 kaznivih dejanj oz. za 465 odstotkov več kot leta 2017. 

Vodilna podjetja za proizvodnjo orožja v svetu so lani prodala več orožja kot leto prej. Prodaja orožja, opreme in vojaških storitev je lani znašala skupno 420 milijard dolarjev. Največji prodajalec orožja na svetu ostajajo ZDA.

KRKA DOMA: Zdravstveni dom (ZD) Novo mesto, ki skrbi za zunajbolnišnično službo nujne medicinske pomoči v osmih dolenjskih občinah, ima v tej za zdaj ustrezno kadrovsko sestavo. Ker se njeni zaposleni pogosto prezaposlujejo na manj zahtevna delovna mesta, se sicer služba srečuje z veliko odhodi. Težave imajo tudi zaradi slabo načrtovanih specializacij. V novomeškem zdravstvenem domu so za STA nedavno pojasnili, da je težave povzročila tudi uvedba urgentnih centrov brez kadrovskega načrta pridobivanja urgentnih zdravnikov. Sistem se je močno podražil, kadrovske potrebe so se samo povečale. V sistem naj bi že pred leti vključili tudi dispečerske centre zdravstva, časovnica vključitve vseh enot nujne medicinske pomoči pa se, kot so opozorili, vsako leto spreminja in oddaljuje.  Težava je komunikacija med posameznimi enotami ter sprejem in triaža telefonskih klicev. Opremljenost svojih reševalnih vozil pa so ocenili za ustrezno. Ekipe nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto pokrivajo občine Novo mesto, Straža, Dolenjske Toplice, Žužemberk, Mirna Peč, Šentjernej, Šmarješke Toplice in Škocjan oz. območje skoraj 800 kvadratnih kilometrov s približno 65.000 prebivalci.

V mestnem središču, v starem delu Črnomlja, so prejšnji konec tedna odprli prenovljeno Ulico Mirana Jarca in del prenovljene Ulice Lojzeta Fabjana. Prenovo so izvedli v okviru medregionalnega projekta kulTura. Za omenjeno prenovo je Evropski sklad za regionalni razvoj odobril dobrih 470.000 evrov. Opravljena arheološka raziskovanja omenjenega območja so namreč naložbo podražila, hkrati pa jih prihodnje leto čaka še prenova bližnjega trga med cerkvijo sv. Petra in banko. Celoten projekt je vreden nekaj manj kot 1,32 milijona evrov.

V Šentjerneju je prejšnji vikend spet dišalo po poticah. Društvo kmetic Šentjernej je v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije v Kulturnem centru Primoža Trubarja pripravilo 5. državno ocenjevanje in razstavo potic. V oceno je prispelo 60 potic. Le ena potica je prejela zahvalo, 4 bronasto priznanje, 22 srebrno, 33 zlato priznanje - in kar 7 potic, največ dozdaj, je doseglo kar vseh 38 možnih točk. Najboljše so spekle Majda Hrovat (kokosova potica), Jožica Rebselj (rozinova potica), Martina Kumelj (orehova potica z rozini), Helena Jakše (kokosova potica), Rozalija Zupančič (orehova potica), Nežka Dulc (sončnična potica) in Jožica Vodopivec (potica s tremi nadevi). Z obiskom pa je zbrane v kulturnem programu prijetno presenetila celo Melanie Trump, ki je obljubila, da ko možu Donaldu speče slovensko potico, v Belo hišo povabi tudi pridne šentjernejske gospodinje. 

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Andrej Velkavrh pojasnjuje, ali bo december še sončen in topel in kdaj bomo dobili sneg. 

Krka ob enih, 09.12.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri