stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Kdaj bodo obnovili cesto Zidani Most - Radeče?

Piše: M.K.

Čas objave:
30.12.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Vedno več mest po svetu se odreka ali omejuje tradicionalne novoletne ognjemete in raje spodbuja bolj okolju prijazne različice silvestrovanja. Brez ognjemeta bo letos ostal tudi Hongkong, a tam so se za odpravo pirotehnike oblasti odločile zaradi varnostnih razlogov zaradi protivladnih protestov in ne zaradi varovanja okolja. Sicer pa ga tudi pri nas več mest že leta ne organizira, med njimi na primer Maribor in Celje, v Kranju pa bodo ob polnoči namesto ognjemeta v zraku frčali biološko razgradljivi konfeti.

Na slovenskih cestah sta se prejšnji teden zgodili dve hudi prometni nesreči, v katerih sta umrli dve osebi. Po podatkih policije so letos na slovenskih cestah umrli 103 udeleženci prometnih nesreč, kar je 14 več, kot v enakem obdobju lani, ko jih je umrlo 89.

Ameriški košarkarski superzvezdnik LeBron James in teniška zvezdnica Serena Williams sta postala športnika desetletja po izboru ameriške tiskovna agencija Associated Press. James je igral v osmih zaporednih finalih najmočnejše košarkarske lige na svetu NBA. Nobeden košarkar v zadnjih desetih letih ni zmagal na več tekmah ali osvojil več nagrad za najkoristnejša igralca MVP, kot jih je on. Serena Williams pa je v tem času osvojila dvanajst lovorik za grand slam. 

KRKA DOMA: Direkcija za infrastrukturo je na javni razpis za izbor izvajalca del za rekonstrukcijo ceste Zidani Most-Radeče dobila pet ponudb, ki so v pregledu in ocenjevanju. Če ne bo pritožb na odločitev o izboru izvajalca, se bodo dela, ki so ocenjena na okoli 7,5 milijona evrov, predvidoma začela spomladi. 
Na desno stran, kjer poteka železniška trasa, ceste ni možno širiti, zato je edina ostala možnost utrjevanje cestišča na levi strani. Tam pa bo zaradi reke Save, ki vztrajno najeda obstoječo dotrajano cesto, potrebno "pilotiranje". V času gradbenih del je predviden izmenično enosmerni promet, ki bo urejen s semaforji. Rok za dokončanje del, ki bi se morala po prvotnih načrtih začeti že letos, bo 18 mesecev po podpisu pogodbe.

Med pomembnejšimi projekti, ki jih zaključujejo v Občini Škocjan, je rekonstrukcija cestišča na Bučki. Župan Jože Kapler je povedal, da bo Bučka s tem dobila novo podobo. Ključnega pomena pa so hodniki za pešce in javna razsvetljava ter obnova vodovoda. Kapler je dodal, da gre za največjo pridobitev v zadnjih dvajsetih letih, v škocjanski občini.

V Kulturnem centru v Semiču so prejšnji konec tedna premierno uprizorili opero za tamburaški orkester Ambrož in Katarina skladatelja Gregorja Zagorca. Predstavo, ki obuja ljubezensko zgodbo iz Bele krajine iz 17. stoletja, so pripravili s sodelovanjem Kulturno umetniškega društva Dobreč iz Dragatuša. Režiserka je Eva Hribernik. Po podatkih prirediteljev naj bi šlo za prvo opero na svetu, napisano za tamburaški orkester. Ta prinaša sago o prepovedani ljubezni zaradi družbenih razlik. Ponovitve opere v treh dejanjih bodo 3., 4. in 5. januarja.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Blaž Šter napoveduje, da bo zadnji dan letošnjega leta, sončen.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 30.12.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri