stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Kakšna je sezona gripe v Splošni bolnišnici Novo mesto?

Piše: M.K.

Čas objave:
16.01.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V Berlinu se danes začenja Zeleni teden. Prevladujoče tematike letos so podnebne spremembe oz. trajnostna pridelava, ohranjanje naravnih virov in okolju prijazna kmetijska proizvodnja. Sejma se tudi letos udeležuje Slovenija.

Na Cerkniškem jezeru so nedavno našteli rekordno število ptic, in sicer več kot 4000. Kot so zapisali v Notranjskem regijskem parku, zima namreč še ni pokazala zob, temperature so čez dan kar precej stopinj nad ničlo, jezero v večjem delu ni zaledenelo, vode pa je veliko.

Za stekleničko vina mariborske Stare trte so na dobrodelni licitaciji na Poljskem iztržili 1200 evrov. Stekleničko je Občina Maribor poklonila fundaciji Veliki orkester božične dobrodelnosti iz Krakova, ki je z licitacijo zbirala sredstva za zdravljenje otrok.

KRKA DOMA: Na Na nacionalnem inštitutu RS za javno zdravje vrhunec gripe pričakujejo konec tega meseca. V Sloveniji so od konca septembra lani, potrdili okoli 220 primerov gripe. Strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto prim. Milivoj Piletič je za Radio Krka povedal, da se primeri gripe povečujejo tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto. Pred 14 dnevi so izolirali prve bolnike.  Odsvetuje pa, da bolniki takoj iščejo pomoč v urgentnem centru, kajti v tem primeru se bo gripa lahko zelo hitro razširila tudi v bolnišnico.

Radeški občinski proračun je bogatejši za 257.000 evrov, saj je tamkajšnji občan na novega leta dan vplačal dobitni loto listek za 1,7 milijona evrov.
Denar je že na računu občine, kaj bodo z njim naredili, se za zdaj še niso odločili, verjetno pa ga bodo namenili kakšnemu občinskemu projektu.Srečnemu dobitniku novoletne kombinacije številk je tako ostalo 1,45 milijona evrov. Znesek, ki ga je prejela občina, sicer predstavlja pet odstotkov njenega proračuna, ki je letos težak dobrih pet milijonov evrov.  Novembra lani je nedeljski Loto plus prinesel veliko veselja nekomu, ki je v Brežicah vplačal dobitni listek. Po odbitku davka v višini 300.000 evrov, ki ga je prejela brežiška občina, mu je ostalo dobrih 1,5 milijona evrov. 

Kot vsako leto tudi letos nagrajenci Prešernovega sklada prihajajo z različnih področij, skupni imenovalec je mojstrstvo, opazno v minulih treh letih. Med letošnjimi nagrajenci je tudi dolenjski režiser Rok Biček. Nagrado je prejel za celovečerni dokumentarni film Družina, ki je ga je snemal več kot desetletje in je v utemeljitvi označen kot monumentalno delo. "Bičku se je uspelo s filmskimi sredstvi približati intimi družinske skupnosti, njihovim medčloveškim odnosom na osupljivo resničen način in z ogromno mero umetniške in etične občutljivosti. 

Na Pezdirčevi njivi v Podzemlju pri Metliki, kjer so med zaščitnimi arheološkimi izkopavanji mlajšeželeznodobnega grobišča pred poldrugim letom odkrili tudi keltski zlatnik iz 3. stoletja pr. n. š., so te dni odkrili nove, nekoliko starejše najdbe. Med njimi tudi tako imenovano negovsko čelado, bojevniški bronasti šlem iz 4. stoletja pr. n. š.. Dobro ohranjeno negovsko čelado so arheologi Dolenjskega muzeja predlani odkrili tudi pri raziskovanju grobišča na Kapiteljski njivi v Novem mestu. Omenjeni novomeški muzej sicer hrani tri tovrstne čelade.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 16.01.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri