stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Kako ravnati ob sumu na koronavirus?

Piše: M.K.

Čas objave:
25.02.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so včeraj zabeležili sum na okužbo z novim koronavirusom pri dveh osebah, vendar so sum s testiranjem ovrgli. Oba testa sta bila negativna. Iz previdnosti so prepovedali vse obiske v UKC Maribor.

Vlada ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v ponedeljek kongresu poslala zahtevo za potrditev 2,5 milijarde dolarjev, ki jih namerava nameniti boju proti koronavirusu. Milijarda bo šla za razvoj cepiva, ostalo pa za nakupe mask in druge tekoče stroške.

Pustne maske bodo po pustni soboti in nedelji na današnji pustni torek spet preplavile državo. Ponekod se bodo podale na karneval ali pustno povorko, nekatere večdnevne pustne prireditve pa se bodo sklenile s tradicionalnim pokopom pusta. 

KRKA DOMA: Koronavirus se lahko razširi tudi v Slovenijo. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Ker gre za nov virus, natančnih informacij o poteku bolezni še ni, iz poročanja s Kitajske pa lahko sklepajo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Za potrditev okužbe je potrebno mikrobiološko testiranje – bris nosu in žrela. Če sumite, da bi pri vas lahko prišlo do okužbe s koronavirusom (potniki v mednarodnem prometu,..) pokličite osebnega zdravnika ali dežurno službo, kjer boste prejeli dodatna navodila, pozivajo v Zdravstvenem domu Sevnica, kjer opozarjajo še, da če obstaja možnost, da ste okuženi in ste vseeno prišli na pregled v Zdravstveni dom Sevnica, NE VSTOPAJTE V ZDRAVSTVENI DOM PREKO GLAVNEGA VHODA ALI VHODA URGENCE, ker tako širite bolezen. Počakajte zunaj stavbe in pokličite v zdravstveni dom. Podrobnejša navodila objavljamo tudi na spletni strani Radia Krka.

Občini Krško in Kostanjevica na Krki se nameravata povezati tudi s kolesarsko stezo, zanjo že pripravljata projektno dokumentacijo. Ker gradnja vključuje tudi posege na zasebnih zemljiščih, so v Občini Krško te dni začeli s pridobivanjem služnosti, celotna naložba pa naj bi stala nekaj več kot 5,5 milijona evrov. Začetek gradnje načrtujejo za prihodnje leto in končanje naložbe leta 2023. Kolesarsko povezavo sicer načrtujejo od Krškega do Kostanjevice na Krki oz. do vasi Prekopa. Dolga bo približno 20 kilometrov.

Na Srednji zdravstveni in kemijski šoli na Šolskem centru Novo mesto največ dijakov obiskuje program zdravstvene nege. Zdravstvena šola na vsakem koraku poudarja pomen empatije, pristnih medčloveških odnosov ter  medsebojne pomoči. Dijaki se s temi vrednotami srečujejo vsak dan, kajti tudi njihovi učitelji se s svojim zgledom trudijo pozitivno vplivati na mlade. Svoje strokovnosti ne kažejo samo v službi, temveč tudi v prostem času in s tem dokazujejo, da imajo veliko srce. Kar dve njihovi profesorici sta pred kratkim prejeli priznanje za svoje delo, ki ga s srcem opravljata ne samo v šolskih prostorih, pač pa tudi drugje. Vida Novinec je prejela srebrni znak Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Novo mesto. Gloria Šepec pa je prejela priznanje plaketa bolnišnice, za katerega jo je predlagalo vodstvo zdravstvene nege v Splošni bolnišnici Novo mesto. 

V Beli krajini so se nedavno sestali člani Društva upokojencev Semič. Imeli so redni občni zbor. Za predsednico društva so izvolili Ireno Mali, za podpredsednika Staneta Golobiča, za tajnico Anico Novak, blagajničarka je Martina Štravs, bivši predsednik Tone Pašič, pa je referent za šport. Društvo deluje že več kot 63 let. Število članov vsako leto narašča. Skozi vse leto bodo ohranili projekt Moj šofer, projekt Starejši za starejše, prisotni pa bodo tudi na športnih dejavnostih društva.

VREME ZA REGIJO

Dežurni prognostik z Agencije za okolje Janez Markošek napoveduje, da se bo vreme spremenilo. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 25.02.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri