cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Kmetijska šola Grm poudarja pomen samooskrbe

Piše: M.K.

Čas objave:
26.03.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Konvoj z okoli 200 srbskimi državljani je danes okoli 8. ure s policijskim spremstvom krenil na pot proti Srbiji. Za danes še kakšen dodaten odhod srbskih državljanov iz Slovenije, kjer so obtičali zaradi zaprtja meja ob pandemiji novega koronavirusa, ni predviden, so potrdili na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani. Na vprašanje, ali so v Sloveniji še ostali srbski državljani, ki čakajo na pot domov, so odgovorili pritrdilno, vendar ne vedo njihove natančne številke. 

 V Srbiji sta ponoči zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrli še dve osebi, kažejo podatki ministrstva za zdravje na spletni strani Covid19.rs. Skupno je doslej umrlo šest ljudi. V Avstriji je do danes zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo najmanj 43 ljudi. Z novim koronavirusom je okuženih 5888 ljudi. Na Hrvaškem je 481 okuženih, od tega je 14 bolnikov na ventilatorjih.

Zavetišča za zapuščene živali po Sloveniji so s ciljem preprečevanja morebitnih okužb z novim koronavirusom zaprla svoja vrata, a to ne pomeni, da so živali ostale same. Pristojni zagotavljajo, da je za živali dobro poskrbljeno tudi v teh dneh, le obiskov ne morejo sprejemati. Eno redkih zavetišč, kjer so še možne posvojitve, je ljubljansko. Obiskovanje ljubljanskega zavetišča je sicer omejeno na posvojitelje živali, najditelje zapuščenih živali in skrbnike izgubljenih živali. Trenutno v zavetišču ne beležijo okužbe in takšno stanje želijo ohraniti tudi v prihodnje.

KRKA DOMA: Štab civilne zaščite Mestne občine Novo mesto, ki dnevno zaseda, ugotavlja, da se na območju Mestne občine Novo mesto že nekaj dni ni povečalo število okuženih z novim koranavirusom.  Zaradi Odloka o začasni prepovedi neposredne prodaje blaga in storitev potrošnikom, zaznavajo težave pri nudenju nujnih hišniških opravil, predvsem pri starejših, kot npr. puščanje vode, razbito okno, okvara gospodinjskega aparata, težave z električno napeljavo ipd. Sprejeti odlok  v takšnih primerih  dopušča izjeme. Zato pozivajo občane, da se v takšnih primerih obrnejo na ponudnike teh storitev in se dogovorijo za ustrezno ukrepanje. Prav še sporočajo, da je dovoljeno nakupovanje na daljavo, preko svetovnega spleta. 

Trenutna pandemija koronavirusa je v trenutku odgrnila zaveso in pokazala dejansko vrednost kmeta, ki prideluje hrano in ohranja semena in gensko pestrost naše hrane, dejansko vrednost in velik pomen samooskrbe s hrano na ravni Slovenije, dejansko vrednost življenja na podeželju in veliko vrednost znanja in usposobljenosti v času velikih ekstremov in sprememb. Kot so sporočili s Kmetijske šole Grm Novo mesto, moramo vsekakor računati, da bo obdobje po pandemiji povzročilo veliko recesijo. Obdobje velikega zaposlovanja v gospodarstvu bo prekinjeno. V novem obdobju se bodo na Grmu še posebej posvetili izobraževanju in usposabljanju za povečanje samooskrbe Slovenije in sicer bodo  sledili cilju, da naj bi bila vsa kmetijska zemljišča obdelana in da bi z veliko skrbjo ohranjali naša bogastva, ki jih imamo in brez njih ne bi preživeli kot so:  velika genska pestrost živali in rastlin, čista voda in gozdovi ter poseljenost podeželja. Hkrati bodo na Grmu odgovornim resorjem v vladi predlagali ukrepe kot so ovrednotenje kmetovega dela enako kot v drugih panogah, odkup vseh tržnih viškov hrane pri kmetih, ki se vključijo v sistem polnjenja državnih rezerv in oskrbe javnih zavodov, možnost zavarovanja kmetijskih pridelkov pred naravnimi nesrečami po smiselno sprejemljivih pogojih ter enakovredno obravnavanje vseh tistih majhnih kmetij, ki pridelujejo hrano samo zase in morda še za svoje sorodnike ali sosede.

V Dolenjskem muzeju Novo mesto prosijo, da jim pošljete fotografije vaše »koronaizolacije« - trenutne podobe kraja, ulice, kjer živite, prizorov, dogodkov na vaših nujnih (npr. fotografija, ko ste v službi) in ne nujnih poteh ( npr. sprehod) na e-naslov: foto.korona@dolenjskimuzej.si, pri čemer, prosijo, navedite kraj, datum ter avtorja fotografije. Na vašo željo bo avtor naveden samo v njihovem arhivu. Sporočajo še, da fotografirate lahko s telefonom ali s fotoaparatom. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 26.03.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri