franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Domova starejših občanov Novo mesto in Krško zaenkrat brez obolelih

Piše: M.K.

Čas objave:
02.04.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V Sloveniji so včeraj opravili 1095 testov za novi koronavirus. Potrjenih je bilo 56 primerov okužbe, kar pomeni, da se je število oseb s potrjeno okužbo povzpelo na 897. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 112 bolnikov, od teh jih je 29 na intenzivni negi, štiri osebe so odpustili iz bolnišnice. Ena oseba je v sredo umrla.

Število okuženih z novim koronavirusom po svetu bo v prihodnjih dneh preseglo milijon. V ZDA je za koronavirusno boleznijo 19 umrl dojenček, star šest tednov, ki velja za doslej najmlajšo žrtev pandemije. Največ okuženih je trenutno v ZDA, kjer so do srede zvečer potrdili 215.417 okužb, umrlo pa je 5116 ljudi.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je včeraj napovedala, da priprave na maturo kljub krizi z epidemijo koronavirusa in šolanjem na daljavo potekajo, vendar pa da je že jasno, da je v prvotnih rokih ne bo mogoče izvesti. Termin za esej se bo z začetka maja najverjetneje prestavil na 30. maj. "Enotno mnenje in ocena stroke ter informacija, ki smo jo dobili od dijaške organizacije, je, da želijo, da matura je. Vsi scenariji, ki jih dodelujemo, se usmerjajo v to, da se bo izvedla," je poudarila ministrica.

KRKA DOMA: 
Direktorica Splošna bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan je povedala, da posebej obravnavajo domove za starejše na Dolenjskem in v Beli krajini, saj so domovi največje potencialno žarišče za okužbo s koronavirusom. Na srečo do zdaj v Domu starejših občanov Novo mesto ni bilo nobenega pozitivnega primera. Prav tako tudi ne v Domu starejših občanov Krško. Direktorica Nuša Masnik, je povedala, da tako stanovalci kot zaposleni ne kažejo nobenih znakov virusnega obolenja, pretekli teden pa so začeli v domači pralnici šivati bombažne zaščitne maske. Po novem je možno pri vratih doma oddati osebne stvari za stanovalce. Kot je potrdila državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič, pa je dom starejših občanov Metlika, poleg doma v Šmarju pri Jelšah še vedno eno od žarišč okužb z novim koronavirusom v domovih za ostarele. V domu starejših občanov Ljutomer so potrdili še 11 okužb z novim koronavirusom. Število okuženih se je tako povzpelo na 33.

Članice Društva upokojencev Brestanica  šivajo zaščitne maske za starejše krajane, ki si jih sami ne morejo narediti, kupiti pa tudi ne.  Zaščitne maske so delile pred vhodom v trgovine in pred vhodom v poslovalnico pošte. Maske so brezplačne, nekatere so za enkratno uporabo, nekatere tudi pralne. Narejene so z ljubeznijo, v pomoč tistim, ki jih potrebujejo. Prejemniki mask so bili zelo zadovoljni, saj jih mnogi še nimajo, zato bodo v naslednjih dneh z akcijo nadaljevale.

Zdravstveni dom Sevnica je v sodelovanju s sevniško občino pripravil nov informativni letak, ki ga bodo v naslednjih dneh prejela vsa gospodinjstva v sevniški občini. Na letaku so navedene vse telefonske številke in elektronski naslovi za dostop do nujnih zdravstvenih storitev, nasveti za preprečevanje širjenje okužbe z virusom COVID-19 in nasveti, kako ravnati v primeru suma na okužbo.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Andrej Velkavrh napoveduje, da bo jutrišnje jutro hladno, temperature bodo pod lediščem.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih 02.04.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri