franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Finančna podpora za nova delovna mesta v turizmu

Piše: M.K.

Čas objave:
06.05.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI : Stopnja prekuženosti z novim koronavirusom po nacionalni raziskavi je od 2 do 4%, do prejšnjega tedna je bil v stiku z virusom vsak 30. prebivalec Slovenije. Včeraj so bile ob 1449 testiranjih ugotovljene tri okužbe z novim koronavirusom, ena je umrla. Dosedanje število ugotovljenih okuženih je tako naraslo na 1448, število umrlih pa na 99.  

Newyorško medijsko podjetje Vox je uvrstilo Slovenijo med spregledane zgodbe o uspehu v boju proti pandemiji koronavirusa, kamor prišteva še Vietnam, Islandijo, Jordanijo in Grčijo. Vse te države so izvajale podobne ukrepe, ki so jim doslej pomagali zajeziti pandemijo.

Učenci najvišjih letnikov srednjih šol v kitajskem Wuhanu, kjer se je konec lanskega leta pojavil novi koronavirus, so se danes vrnili v šolske klopi. Ob prihodu v šole so jim izmerili telesno temperaturo, v razredih morajo sedeti vsaj meter narazen in obvezno nositi zaščitne maske.

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj obiskal tovarno podjetja Honeywell v Arizoni, ki zaradi koronavirusa sedaj izdeluje medicinske maske. Sam jih osebno sicer ni preizkusil. V ZDA je do torka zvečer za covidom-19 umrlo več kot 71.000 ljudi, s koronavirusom pa se jih je potrjeno okužilo več kot 1,2 milijona. Trump je že aprila zagotovil, da sam mask ne bo nosil, čeprav tudi prva dama ZDA Melania Trump promovira uporabo mask.

KRKA DOMA: Mestna občina Novo mesto je objavila razpis za sofinanciranje novih turističnih produktov, s katerimi želijo podpreti nove zaposlitve, ki jih ustvarja turistična dejavnost. Posamezni prijavitelji bodo lahko v dveh letih za zaposlitve, vezane na turistične produkte, prejeli do 14.000 evrov občinske subvencije. S tem se nadaljuje prepotrebna podpora turizmu, ki ima v Mestni občini Novo mesto premalo izkoriščenih potencialov, poleg tega pa bo to v luči pandemije ena izmed najbolj prizadetih gospodarskih dejavnosti. Prvi rok za oddajo vlog je 5. junij 2020.

Trije mladi Grosupeljčani so v času ukrepov proti širjenju novega koronavirusa razvili napravo, ki z UV-svetlobo razkuži bankovce. V anketi med 230 ljudmi so ugotovili, da več kot polovico skrbi prenos bolezni z gotovino, več kot 80 odstotkov vprašanih pa je odgovorilo, da bi uporabili drug bankomat, če bi ta nudil dezinficiran denar. Trenutno lahko izdelajo eno napravo na dan, večji obseg naročil pa bi omogočil optimizacijo procesov in proizvedli bi lahko do 100 naprav v enem mesecu.

Novi češki lastnik je začel s prestrukturiranjem papirnice Vipap Videm Krško. Za kadrovsko direktorico je bila imenovana Vesna Kemper, katere glavna naloga je zagotoviti večjo fleksibilnost zaposlenih. Odgovorna bo za kadrovsko področje prestrukturiranja podjetja s skoraj 400 zaposlenimi. Podjetje želi, da bo papirnica v prihodnje imela dovolj motiviranega in usposobljenega kadra. »Raven kompetenc moramo izboljšati zlasti v proizvodnji, tako da bodo zaposleni lahko opravljali širši nabor del in nalog kot prej ter se lažje medsebojno nadomeščali«, pravi nova kadrovska direktorica, ki je v krško papirnico prišla 1. marca.

Kočevski gozdovi so bili v preteklih letih močno poškodovani zaradi žledoloma, vetroloma in podlubnika. Občina Kočevje je z družbo Kočevski les začela obsežno obnovo poškodovanih gozdov v lasti občine, zadnja faza, ki je tik pred zaključkom pa je sajenje mladega drevja. Letos je bilo tako posajenih že skoraj 35.000 dreves, dela pa bodo z zasaditvijo še zadnjih sadik simbolno zaključili na lokaciji, ki je bila najbolj poškodovana in sicer nad vasjo Polom. Pridružite se jim lahko jutri, v četrtek, 7. maja, ob 10. uri, na makadamskem parkirišču ob stavbi Občine Kočevje – od tu se boste udeleženci skupaj odpravili do lokacije v gozdu. 

VREME ZA REGIJO

Jutri bo jutro zelo sveže, temperature bodo pod 5 stopinj, čez dan pa se bo prijetno ogrelo. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 06.05.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri