stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Okužbo potrdili v Domu starejših Trebnje

Piše: M.K.

Čas objave:
21.08.2020 13:03

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V Sloveniji so včeraj opravili 1096 testov in potrdili 38 okužb s koronavirusom. V bolnišnici zdravijo 18 bolnikov s covidom-19, nihče ne potrebuje intenzivne nege. Včeraj je umrl en bolnik, skupno število umrlih je 130. Aktivnih okužb je trenutno 341. Največ novih okužb so včeraj potrdili v ljubljanski občini, in sicer devet, tri so potrdili tudi v Trebnjem. Po eno okužbo so med drugim potrdili v občinah Grosuplje, Dolenjske Toplice, Brežice, Mirna, Kostanjevica na Krki in Škocjan.

Hrvaška je od polnoči na rdečem seznamu držav z več kot 40 okuženimi s koronavirusom na 100.000 prebivalcev, kar pomeni karanteno po vstopu v Slovenijo. Slovenci, ki so še na Hrvaškem, se lahko brez karantene vrnejo do ponedeljka do polnoči. Pričakovan pa je zgoščen promet na mejnih prehodih in cestah proti notranjosti države. Lastniki nepremičnin in plovil na Hrvaškem pa bodo imeli na voljo 48-ur časa, v katerem bodo lahko na Hrvaškem uredili vse v zvezi s svojo lastnino, nato pa se bodo morali vrniti domov, da se bodo izognili karanteni. Ob polnoči bo Slovenija Grčijo uvrstila med rumene države. Bi pa tudi Grčija v prihodnjih dveh tednih lahko prišla na rdeči seznam.

KRKA DOMA: V Domu starejših v Trebnjem so potrdili okužbo med zaposlenimi. V torek in sredo popoldne je na recepciji delala študentka, ki je brezstično merila temperaturo obiskovalcem. Tako študentka kot obiskovalci so imeli maske. Ker se je včeraj slabo počutila, je ostala doma in odšla na testiranje, kjer je bil izvid pozitiven, je povedala direktorica doma Mateja Povhe.  Zdravstveno stanje stanovalcev spremljajo, zaenkrat se vsi počutijo dobro, za obiskovalce pa je dom do nadaljnjega zaprt.  Okužbo so včeraj potrdili tudi pri vzgojiteljici v vrtcu Mavrica v Trebnjem, je, kot poroča portal 24ur, potrdila ravnateljica. Nemudoma so stopili v stik z NIJZ in začeli izvajati vse ukrepe. Starši so obveščeni. Skupina, s katero je bila vzgojiteljica v stiku, je doma. Prav tako doma ostajata njeni sodelavki, s katerima je imela tesnejši stik. 

Krški Evrosad je največji pridelovalec sadja v Sloveniji. Zaradi pozebe v marcu in aprilu so utrpeli tudi več kot 90-odstoten upad pridelka pri breskvah in hruškah, pri jabolkih pa bo pridelka 35 do 40 odstotkov manj. V skupini Evrosad, ki ima z jablanami zasajenih približno 400 hektarjev površin, si želijo dobro prodajno sezono, da bi lahko vsaj malo popravili lanske izgube. Letos so načrtovali okoli 17.000 ton pridelka, po spomladanskih pozebah pa je trenutna ocena 10.500 ton. 

Praznovati pa je treba - kljub koronavirusu. Tako so se v Šentjerneju odločili, da tudi letos Jerneje bo, sicer drugačno, kot je bilo doslej, pravi župan Jože Simončič. Ljudje rabijo nekaj optimizma in dobre volje. Tako so tudi pripravili program, skoraj vsak večer do 29. avgusta bodo po različnih vaseh Jernejevi večeri kulture, danes zvečer pa imajo tudi slovesno sejo občinskega sveta.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Brane Gregorčič napoveduje, da bo jutri na Dolenjskem do 33 stopinj, v Beli krajini pa bo mora še bolj vroče. 

Več v oddaji Krka ob enih 

Krka ob enih, 21.08.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri