franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Šole in vrtce bodo zapirali po presoji

Piše: M.K.

Čas objave:
10.03.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da je možnost pandemije novega koronavirusa zelo realna, vendar pa je z odločnim in pravočasnim ukrepanjem širjenje okužb še mogoče upočasniti. Večina okuženih bo okrevala. Od več kot 80.000 primerov okužbe z virusom sars-cov-2 na Kitajskem jih je "več kot 70 odstotkov ozdravelo." Virus so dozdaj zabeležili v malo več kot 100 državah in razmere se zelo razlikujejo od države do države, v več kot polovici pa so potrdili manj kot deset okužb.

S pojavom koronavirusa v Sloveniji se je povečalo število oglasov, ki ponujajo zdravila ali preventivne učinkovine kot zaščito pred okužbo, pojavljajo pa se tudi ponudbe raznih preventivnih pregledov. Nacionalni inštitut za javno zdravje ob tem opozarja, naj javnost ne zaupa posameznikom ali družbam, ki ponujajo nepreverjene izdelke in storitve.

Zaradi naglega širjenja števila okužb in smrti zaradi novega koronavirusa v Italiji je danes začela veljati karantena za celotno državo. Verjetno bodo vsaj za dva tedna zaprte vse izobraževalne ustanove v Italiji. Prebivalci se bodo lahko gibali po državi le zaradi poslovnih ali zdravstvenih razlogov. Na mejah bo Italija izvajala tudi nadzore vstopov v državo.

KRKA DOMA:  Svet za nacionalno varnost je včeraj sprejel številne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Med drugim bodo uvedli merjenje temperature potnikom na brniškem letališču, ukrepi bodo sledili tudi na kopenski meji. Večje športne prireditve bodo potekale brez gledalcev, šole in vrtce pa bodo zapirali po presoji, pojasnjuje minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder.  Minister Šabeder je dodal, da se do nadaljnjega prekine izvajanje vseh preventivnih dejavnosti zdravstvenih domov Metlika, Novo mesto, Črnomelj ter Splošne bolnišnice Novo mesto. Obiski pri osebnem zdravniku se bodo izvajali po predhodnem telefonskem dogovoru. Delodajalce predvsem na območjih Novega mesta in Bele krajine pozivajo, da delavce, ki so bolni, opozorijo, naj ostanejo doma. Svetujejo opravljanje dela na domu v čim večji možni meri ter odsvetujejo vsa nenujna službena potovanja. V zaprtih prostorih pa bodo od danes prepovedane prireditve z več kot 100 udeleženci.  Poleg tega bo ministrstvo za finance po Šabedrovih napovedih sprostilo proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme. Naročili bodo pol milijona kosov zaščitnih mask. Vsa gospodinjstva po državi pa bodo prejela tiskane letake z navodili za ukrepanje.

Splošna bolnišnica Novo mesto, je zaradi zadnjih ukrepov za omejitev okužbe z novim koronavirusom, za naslednjih 14 dni odpovedala vse nenujne specialistične in druge posege za bolnike iz Bele krajine. V bolnišnici so 13 zaposlenih zaradi rizičnosti poslali v samoizolacijo. Gre za zaposlene, za katere so ugotovili, da so lahko bili v kakšnem rizičnem stiku z nekom, ki je bil okužen ali se je nedavno mudil na rizičnih območjih v tujini. Za primer večje okužbe je novomeška bolnišnica pripravila tudi prostore v nekdanjem internem oddelku, kjer je prostora za tri težje obolele in 20 drugih okuženih. Direktorica novomeške bolnišnice Milena Kramar Zupan je med drugim povedala, da bodo omenjene dodatne prostore nekdanje internistike, ki jih lahko tudi razširijo, začeli uporabljati v primeru, da bolnišnice po državi, ki zdaj sprejemajo obolele, povečanega števila bolnikov ne bodo več zmogle. Gre za primer, ko bodo v vsej državi pri hospitaliziranih okuženih presegli število sto.

Na Šmarješki cesti, pri tovarni Krka v Novem mestu, kjer so zaradi infrastrukturnih del pred mesecem uvedli enosmerno cestno zaporo, so to danes preuredili v obratni smeri. Nasprotno od prejšnje ureditve je zdaj možen le enosmerni promet v mesto, obvoz iz mesta v Mačkovec, pa je možen mimo trgovskega središča Qlandia, oziroma skozi krožišče »tabletka«. 
Zaradi spremembe delovne zapore bo spremenjen tudi potek voženj avtobusov mestnega potniškega prometa proti Sevnem, in sicer na linijah 2, 3, 4 in 5. Avtobusi bodo proti Sevnem vozili po obvoznici mimo Qlandije, postajališče Krka pa se bo uporabljalo na Andrijaničevi cesti. V tem času ne bodo obratovala postajališča Mačkovec, Krka–tehnični pregledi in Ločna, potniki pa bodo lahko uporabljali postajališče pri Qlandiji. Vožnje iz smeri Sevnega proti Novemu mestu, ostajajo nespremenjene.  Dela na Šmarješki cesti bodo predvidoma potekala do sredine avgusta.

VREME ZA REGIJO
Vremenska napoved Agencije za okolje: Jutri bo pretežno jasno, na vzhodu zjutraj še zmerno do pretežno oblačno. Zapihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 6, najvišje dnevne od 14 do 21 °C. V četrtek bo pretežno jasno, pihal bo jugozahodni veter. V petek bo sprva pretežno oblačno, popoldne pa bodo padavine dosegle tudi vzhodne kraje.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 10.03.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri