stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - V Krškem prepoved uporabe igral in fitnesov na prostem, v NM brezplačno parkiranje

Piše: M.K.

Čas objave:
17.03.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V skladiščih zavoda za blagovne rezerve je dovolj prehranskih in drugih artiklov za večmesečno oskrbo prebivalstva, sta zagotovila minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in direktor zavoda Anton Zakrajšek. Večji izziv predstavljajo zaloge zaščitnih mask in respiratorjev. Naj bi pa do srede k nam prispelo dodatnih 1,5 milijona zaščitnih mask.

Nekatere banke danes prehajajo na krajši delovni čas poslovalnic. Svoje kontaktne centre pa so že včeraj zaprle zavarovalnice, ki odslej najbolj pogoste storitve nudijo le še prek telefona ali spletnih kanalov. Trgovci zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa danes prehajajo na skrajšan delovni čas. Trgovske družbe se pripravljajo tudi na nadzorovan vstop v trgovine, da bi tako omejili število hkratnih kupcev.

Od polnoči velja prepoved opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Za letalski promet znotraj EU bo v veljavi do 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet.

KRKA DOMA: Hrvaška je danes na seznam kriznih držav in območij dodala tudi Dolenjsko. Ukrep o 14-dnevni samoizolaciji že od prej velja za potnike, ki prihajajo na Hrvaško iz Bele krajine. Domača karantena za 14 dni velja tudi za hrvaške dnevne migrante, ki odhajajo na delo na Dolenjsko ali Belo krajino.

Tudi v Občini Krško so uvedli posebno telefonsko številko za vse starejše občane v stiski, ki v času ukrepov proti širjenju koronavirusa potrebujejo pomoč za dostavo hrane, živil, zdravil in ostalih nujnih potrebščin, pa nimajo nikogar od svojcev ali znancev, ki bi jim lahko pomagal. Pokličejo lahko na posebno telefonsko številko 070 585 803. Na telefonski številki 041 730 192 pa so med 8. in 18.uro dosegljivi tudi prostovoljci Območnega združenja RK Krško. Izposoja koles je možna izključno z zaščitnimi ukrepi in na lastno odgovornost. Na območju občine Krško pa je do preklica prepovedana uporaba vseh igral in fitnesov na prostem.

V Gasilsko-reševalnem centru Novo mesto do preklica ne bodo izvajali servisa ročnih gasilnih aparatov na terenu in v enoti, prav tako ne bodo izvajali nenujnih požarnih straž, ne izvajajo se prevozi vode, omejeno je tudi izvajanje nalog na področju požarne preventive. Vsa intervencijska dejavnost pa poteka nemoteno.

Z današnjim dnem je parkiranje na javnih parkiriščih v Mestni občini Novo mesto brezplačno. Gre za ukrep lajšanja vsakodnevnih opravkov občanov in posledic začasne ukinitve javnega potniškega prometa v času epidemije. Ukrep brezplačnega parkiranja ne velja za parkirno hišo Novi trg. Občane pozivajo, da še naprej upoštevajo cestno-prometne predpise (parkiranje zunaj označenih parkirišč) in parkirne režime na posameznih parkiriščih (predvsem časovne omejitve pri parkiranju). Pomembno je tudi, da so parkirišča v neposredni bližini zdravstvenih kompleksov namenjena izključno uporabnikom kompleksov, zato pozivajo občane, da pri drugih opravkih ne uporabljajo teh parkirišč.

Vinogradništvo Malnarič je največje v semiški občini. Kot pravi lastnik Samo Malnarič, imajo največ dela spomladi, ko je treba vinograd obrezati in v jeseni, ko je trgatev. V takih ogromnih vinogradih ne zmorejo vsega dela opraviti sami, zato jim priskočijo na pomoč tudi semiška društva.  V soboto zjutraj so se zbrali na Gradniku tako polharji, kot tudi vinogradniki. Zbralo se je 25 rezačev, ki so začeli rezati v vinogradu s 7.000 trtami. Tako je ostalo, kot pravi Samo, neobrezanih le še 5.000 trt, in sicer pri njih doma, te
a bodo obrezali v naslednjih dneh.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 17.03.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri