volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Za nosečnice bodo ustrezno poskrbeli

Piše: M.K.

Čas objave:
07.04.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Vlada pripravlja ukrepe, da bi lahko omogočila zagon nekaterih gospodarskih panog takoj po velikonočnih praznikih, če med veliko nočjo ne bo prišlo do prevelikega, ali pa sploh ne, porasta števila bolnikov, ki potrebujejo nego v bolnišnicah, sploh intenzivno nego," je povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

V okviru poostrenega nadzora spoštovanja prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah, so policisti minuli vikend po slovenskih cestah opravili kontrolo pri 3348 voznikih, in pri tem ugotovili 103 kršitve odloka. Od tega so v 69 primerih izrekli opozorilo.

Britanskega premierja Borisa Johnsona, ki je zbolel za covidom-19, so danes sprejeli na oddelek intenzivne nege. 55-letni Johnson dobiva kisik in je pri zavesti, na intenzivno nego pa so premestili, če bi potreboval ventilator.

Na Kitajskem v zadnjih 24 urah niso zabeležili nobene smrtne žrtve koronavirusne bolezni 19, prvič od januarja, ko so začeli objavljati podatke o umrlih in okuženih z novim koronavirusom. Potrdili so še 32 okužb, vse med njimi so uvožene iz tujine, ter 30 okuženih brez simptomov.

KRKA DOMA: V novomeški bolnišnici pozivajo vse nosečnice, ki imajo blago respiratorno obolenje ( kašelj, vročina, bolečine v žrelu), da za datum in uro testiranja pokličejo tel. št. 07 39 16 205 med 12. in 15. uro. Zaenkrat bodo testiranja izvajali dvakrat tedensko, če bo treba pa tudi večkrat. Če ima nosečnica hude težave z dihanjem, pa naj se obrne na osebnega zdravnika.  
Prosijo, da tudi če nosečnice testiranja niso opravile, da že ob vhodu v bolnišnico opozorijo na morebitne respiratorne težave, ki jih imajo. Predvsem pa jim zagotavljajo, da bodo zanje tudi v primeru pozitivnega izvida brisa ustrezno poskrbeli. 

Nizke temperature prvih pomladnih juter so v Posavju, kjer imajo skupaj približno 600 hektarov sadnih nasadov, pri koščičarjih povzročile skoraj popolno pozebo, v nasadih jablan pa je jutranji mraz uničil od polovice do približno štirih petin cvetov. Svetovalka za sadjarstvo Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto Andreja Brence pravi, da je po njenih podatkih pozeba v Posavju, na Dolenjskem in v Beli krajini pri hruškah poškodovala od 65 do 100 odstotkov cvetočega drevja. 
Jablane v nižjih legah lahko sicer ob pravilni negi še vedno solidno obrodijo. So pa poškodovani tudi nasadi orehov in na nekaterih legah jagodičje ter kaki. Pri zelenjavi je v Posavju zaradi pozebe prizadetih približno 10 hektarjev nasadov zgodnjega krompirja, ki se bo odzval s kasnejšim pridelkom. Na približno treh hektarih zeljnih nasadov so pomrzle sadike, približno sedem hektarov zeljnih nasadov je manj poškodovanih in bodo zaradi omenjenih poškodb rodili kasneje kot običajno.

Knjižnice so v času epidemije zaprte za obiskovalce. Vendar pa so poiskali nove poti do bralcev. V Knjižnici Pavla Golie Trebnje omogočajo svojim članom naročilo prostih knjig iz osrednje knjižnice v Trebnjem po pošti. Naročilo za knjigo, ki mora vsebovati avtorja, naslov, leto izdaje knjige in člansko številko se lahko odda preko elektronske pošte info@kpgt.si, preko SMS sporočila na 051 671 241 med 8. in 15. uro ali pa preko Facebook strani knjižnice. Pred naročilom v knjižnici naprošajo, da na strani cobiss.si preverite, ali je gradivo na razpolago. Vrnjenega gradiva pa v knjižnici ne sprejemajo. Tudi v knjižnici Kočevje omogočajo izposojo nekaterega gradiva po pošti, in sicer le knjige za maturo, domače branje in študijsko literaturo za izpite. V času epidemije pa številne knjižnice omogočajo brezplačen vpis za nove člane. Med drugim se lahko vpišete v Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto, v Ljudsko knjižnico Metlika, Knjižnico Črnomelj, Valvasorjevo knjižnico Krško in v Knjižnico Brežice.  Vpis je mogoč prek spleta.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 07.04.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri