franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Častna občanka Žužemberka Magda Kastelic Hočevar

Piše: R.K.

Čas objave:
17.07.2023 13:00

V današnji sorednji informativni oddaji Krka ob enih: Častna občanka Žužemberka Magda Kastelic Hočevar; Svetniki tudi o kadrovskih zadevah.

SVET NA KRKI

Smo sredi tretjega letošnjega vročinskega vala, v katerem lahko v Beli krajini danes pričakujejo okoli 37 stopinj Celzija. Predvsem v vzhodni polovici Slovenije bo danes verjetno vrhunec tokratnega vročinskega vala. Hkrati se vnovič povečuje možnost močnejših neviht, danes na severovzhodu, jutri in v sredo pa povsod po državi.

V Ameriki se soočajo z zgodovinskim vročinskim valom. Ameriška Nacionalna vremenska služba je včeraj izdala opozorila pred hudo vročino za najmanj 14 zveznih držav ZDA na območju, kjer živi okrog 100 milijonov ljudi. V Las Vegasu v Nevadi so včeraj izmerili 47,7 stopinje Celzija, v Phoenixu v Arizoni pa se je v nedeljo prekinil niz 17 zaporednih dni s temperaturami nad 43 stopinjami Celzija. Na skrajnem jugu ZDA na Floridi so medtem v Miamiju prvič v zgodovini izdali opozorilo pred hudo vročino. Tam je vročinski indeks že več kot mesec dni zapored kazal več kot 37 stopinj, v nedeljo pa se je segrelo na skoraj 44 stopinj Celzija.

Italijanski karabinjerji so ta konec tedna obravnavali dva 17-letna turista zaradi vandalizma v rimskem Koloseju. Švicarska turistka je v petek v steno Koloseja vklesala prvo črko svojega imena, nemškega šolarja pa so v soboto zalotili med praskanjem po zidu. To je bil že tretji primer vandalizma v Koloseju v zadnjih tednih. Konec junija se je zgodil podoben incident, ko je angleški turist v steno Koloseja vklesal svoje ime in ime svojega dekleta. Zaradi vandalizma jima grozi najmanj 15.000 evrov kazni in do pet let zapora.

KRKA DOMA

V Žužemberku so praznovali občinski praznik ter na petkovi slavnostni seji podelili občinska priznanja, nagrade in naziv častni občan. Častna občanka je postala Magda Kastelic Hočevar, urednica glasila Trepetlika, pesnica in oblikovalka nakita. V teh dneh je izšča tudi njena pripovedka Uročena grajska gospodična, ki jo je tudi sama ilustrirala. Leta 2020 je bila pri redivi Naša žena - ženska izbrana za dobrotnico leta, na razpisu revije Zarja-Jana pa je bila med dvanajstimi finalistkami za Slovenko leta. Zlasti grb Občine Žužemberk je prejel Matej Kocjančič, Kulturno društvo Dvor pa srebrnega. Bronasti grb pa je letos šel v roke Toma Obštetarja. Pisno priznanje občine so podelili Silvi Mohorčič, PGD Ajdovec, skupini za oratorij Šmihel, Brigiti Lavrič in Urški Skube, pisno zahvalo občine so prejeli vaščani Vrha pri Križu, Dolnjega Križa in Ratja ter županovo priznanje Tjaša Primc.

Novomeški občinski svet je na zadnji seji obravnaval tudi nekatere kadrovske zadeve. V svet Dolenjskega muzeja Novo mesto je za mandatno obdobje petih let imenoval Urško Ban, Iztoka Kavška, Tomaža Levičarja in Boštjana Puclja. Nadomestna predstavnica ustanovitelja v svetu Knjižnice Mirana Jarca je postala Sonja Simčič, kot predstavnika Mestne občine Novo mesto pa sta bila v upravni odbor Ustanove za obnovo in oživitev Narodnega doma za obdobje štirih let imenovana podžupanja Sara Tomšič in podžupan Urban Kramar. Občinski svet se je seznanil tudi s programom dela urednika lokalnega glasila Jureta Marolta, ki je za glasilo kompetentno skrbel že pretekla štiri leta, ter ga ponovno imenoval za urednika do leta 2027. Pozitivno mnenje je kot kandidat za direktorja Razvojno izobraževalnega centra Novo mesto prejel Gregor Sepaher.

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 17.7.2023