volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Keka ob enih: Društvo življenje brez nasilja obeležuje 25 let delovanja

Piše: R.K.

Čas objave:
20.06.2023 13:14

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Društvo življenje brez nasilja obeležuje 25 let delovanja; Za pomoč na domu si želijo električnih vozil.

SVET NA KRKI

Pri ZZZS so pred poletnimi počitnicami spomnili, da lahko zavarovane osebe, ki so med začasnim bivanjem v tujini same plačale stroške zdravstvenih storitev, na ZZZS uveljavljajo povračilo teh stroškov. V ta namen so pripravili novo aplikacijo za pripravo in oddajo elektronskih vlog, za katere zavarovana oseba ne potrebuje digitalnega potrdila.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ob prvem letošnjem vročinskem valu poudarja nujnost ustreznega ravnanja z živalmi v poletnih mesecih. Lastnike hišnih ljubljenčkov predvsem pozivajo na zagotavljanje zadostne količine vode ter možnosti zadrževanja v senci. Prav tako je priporočljiva omejitev gibanja samo na jutranje in večerne ure ter prevoz živali pa v nočnem času.

KRKA DOMA

Društvo življenje brez nasilja deluje v javnem interesu na področju socialnega varstva že od leta 1998, kar pomeni, da letos obeležujejo 25 let humanitarne in neprofitne pomoči. Svoj obstoj širijo z organizacijo različnih informativnih in izobraževalnih dogodkov, ki ljudi opozarjajo o problematiki nasilja v družini. Ob praznovanju polovičnega abrahama so skupaj s Centrom za socialno delo Dolenjska in Bela krajina organizirali pohod s sloganom »Potreben je le en sam korak«. Opozorili so tudi na problematiko nasilja nad starejšimi in obeležili svetovni dan boja proti nasilju nad starejšimi, ki je 15. junija. Ob prerezu belega traka, je predsednici društva Nataliji Petakovič in županu mestne občine Novo mesto predani bila predana bela pentlja, ki so jo zbrani izdelali iz prerezanega traku, v znamenje preprečevanja nasilja. 25 let delovanja Društva življenje brez nasilja vsekakor izkazuje pripadnost, angažiranost in strokovnost vseh strokovnih delavk v društvu. Skozi celotno delovanje so se soočali z različnimi življenjskimi zgodbami in hudimi stiskami. Pri delu jih vselej vodi to, da se pomaga in išče rešitve za zaščito zdravja in življenja vsakogar.


Na zadnji seji občinskega sveta MO Novo mesto je Gibanje Svoboda predlagalo amandma k predlogu Odloka o proračunu MO Novo mesto za leto 2024, v katerem so predlagali nakup električnih vozil za izvajanje pomoči na domu v višini 100 tisoč evrov. Na seji je bil nato sprejet amandma župana, ki za tehnično pomoč izvajanja pomoči na domu v proračunu predvideva 5 tisoč evrov. Župan Gregor Macedoni je povedal, da je bilo s stranii svetnikov kar nekaj pobud, da tudi na drug način uredijo občinski prispevek pri sistemu pomoči na domu, in sicer da neposredno s tehničnim delom podprejo, torej z nakupom avtomobilom, izvajanje te dejavnosti. “Zelo hitro smo ugotovili, da nimamo neke celovite informacije s strani Doma starejših občanov in smo se zavezali, da bomo to analizirali in hkrati to vsebino umestili v proračun v nekem manjšem znesku in verjamem, da bomo našli neko najboljšo pot z anaše uporabnike,” je povedal Gregor Macedoni.

Mateja Jerič, direktorica novomeškega Doma starejših občanov, ki izvaja dejavnost pomoči na domu, je povedala, da pozdravljajo pobudo svetniške skupine Gibanja svoboda in Mestne občine Novo mesto oz. njihovo namero, da se okrepi izvajanje socialno varstvene storitve pomoč na domu, katere organizacije in zagotavljanje mreže je v pristojnosti občine. Izpostavila je primer dobre prakse povezanosti in skupne skrbi za starejše v občinah Trebnje, Mirna, Mokronog-Trebelno in Šentrupert. Mateja Jerič je dodala: “Občine so poskrbele za nakup vseh 12 novih avtomobilov in pokrivajo tudi strošek najema vseh avtomobilov. Če bi se to zgodilo tudi v MO Novo mesto, bi to pomenilo za uporabnike nižjo ceno storitve, saj bi stroške krila občina, se pravi gorivo, vzdrževanje avtomobilov, zavarovanje in seveda za izvajalca DSO Novo o mesto pa bi to pomenilo posodobitvo voznega parka, da pa o varnosti uporabnikov in izvajalcev pomoči ne govorimo.”

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 20.6.2023