IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : 12. redna seja Občinskega sveta Občine Črnomelj

Piše: R.K.

Čas objave:
16.04.2024 12:29

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : 12. redna seja Občinskega sveta Občine Črnomelj; Poostren nadzor hitrosti

SVET NA KRKI

Slovenska astrofizika Tomaž Zwitter in Andreja Gomboc sta bila del ekipe, ki je s satelitom Gaia Evropske vesoljske agencije odkrila najmasivnejšo črno luknjo doslej, nastalo iz običajne zvezde. Bližina njenega odkritja omogoča mnogo bolj podroben študij lastnosti in nastanka črnih lukenj, ki so več desetkrat masivnejše od našega Sonca.

Ob današnjem dnevu paraplegikov in tetraplegikov so na Zvezi paraplegikov Slovenije poudarili, da pričakujejo sistemske rešitve na področju urejanja dostopnosti javnih objektov in medkrajevnega prevoza za gibalno ovirane. Po podpisu Konvencije o pravicah invalidov leta 2008 država svoje obveze še ni izpolnila, so zapisali v sporočilu za javnost.

KRKA DOMA

Občina Črnomelj in Grad Hvar že nekaj let uspešno sodelujeta na številnih področjih, zlasti na športnem in kulturnem. Na včerajšnji seji občinskega sveta so se svetniki seznanili z namero obeh občin, da skleneta sporazum o pobratenju, kar je nadaljevanje in utrditev že obstoječega sodelovanja. Prvi korak k formalizaciji tega pobratenja bo podpis pisma o nameri, ki naj bi se zgodil še ta mesec, po čemer bo sledil podpis končnega sporazuma v prihodnjih mesecih. Poleg tega so člani občinskega sveta razpravljali o predlogu odloka o javno-zasebnem partnerstvu za izvedbo projekta postavitve sončnih elektrarn na območjih in objektih Občine Črnomelj. Predvidene lokacije za te sončne elektrarne vključujejo strehe večjih objektov, kot so šole, vrtci in telovadnice, kjer je na voljo zadostna površina za namestitev sončnih panelov. Glavni cilj projekta je spodbujanje skupnostne samooskrbe z električno energijo in zmanjšanje stroškov rabe električne energije v javnih objektih.

Policija ta teden po vsej državi, vključno z Dolenjsko, izvaja poostren nadzor hitrosti v okviru preventivne akcije Hitrost. V petek, 19. aprila, bo potekal maraton nadzora hitrosti, ki ga organizira policija. Poudarjajo, da je neprilagojena hitrost še vedno glavni vzrok za najhujše prometne nesreče v Sloveniji. Lani je zaradi prehitre vožnje umrlo 32 ljudi, so zapisali v sporočilu za javnost. Policija bo 19. aprila izvajala poostren nadzor hitrosti, hkrati pa se bo pridružila akciji nadzora hitrosti voznikov, ki poteka v vseh članicah EU pod vodstvom Evropske mreže prometnih policij (Roadpol). Lokacije poostrenega nadzora hitrosti bodo objavljene dan prej. Policija poudarja pomen umirjene vožnje, prilagojene razmeram na cesti, kot ključni prispevek k varnosti na cestah. Opozorili so tudi, da so ceste od zime še poškodovane in neočiščene, lepo vreme in višje temperature pa ustvarjajo občutek dobrih voznih razmer, kar velikokrat vpliva na višjo hitrost. Vozite previdno, hitrost vožnje pa vselej prilagodite omejitvam, svojim voznim sposobnostim in razmeram na cesti.

Osrednja informativna oddaja 16.04.2024