franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: S kolesom na potep

Piše: R.K.

Čas objave:
03.05.2022 13:02

Osrednjo informativno oddajo je pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

Društvo novinarjev Slovenije je ob današnjem mednarodnem dnevu svobode medijev čestitalo novinarjem, ki so kljub vse bolj sovražnemu okolju, v katerem so v zadnjih letih opravljali svoje delo, ohranili visoke profesionalne standarde, kakovost in neodvisnost. Ob tem so znova opozorili, da so razmere za novinarstvo v Sloveniji slabe. Organizacija Novinarji brez meja je danes objavila indeks medijske svobode - na njem je Slovenija padla za 18 mest in je med 180 državami zasedla 54. mesto.

Z uveljavitvijo evropske direktive o plačilnih storitvah je odslej pri spletnem nakupovanju obvezno potrjevanje z močno avtentikacijo. Potrošnik tako spletnemu trgovcu sporoči in potrdi, da nakup res opravlja prav on, sam pa je še bolje zaščiten pred goljufijami. Izjema so plačila, ki so ustrezno označena na strani trgovca, na primer plačila malih vrednosti ali ponavljajoče se transakcije, ali na strani izdajatelja kartice. Te je še naprej mogoče opraviti brez preverjanja istovetnosti imetnika kartice.

KRKA DOMA

V nedeljo je območja občin Brežice, Krško, Sevnica, Mokronog-Trebelno, Novo mesto in Kozje zajelo neurje z obilnim deževjem. V povezavi s tem je bilo zabeleženo skupno 33 dogodkov. Največ od teh, 17, je bilo zabeleženih na območju občine Krško. V večini primerov je meteorna voda zalila kletne prostore objektov, v enem od teh razstavne prostore muzeja, na cestišča in dvorišča je nanesla blato, kamenje in vejevje. Preko cest se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov, pri čemer so bile nekatere zaradi nanešenega materiala neprevozne. Pri sanaciji posledic neurja so bili udeleženi gasilci 13 gasilskih enot, ki so opravili izčrpavanja meteorne vode iz poplavljenih prostorov objektov in izvedli preventivne ukrepe za zaščito ogroženih objektov. Delavci cestnih in komunalnih podjetij so opravili odstranjevanje zaradi plazov nanešenega materiala s cestišč.

Sistem za izposojo koles GoNM je po sezonskem premoru začel znova delovati. Kolesa pa se bodo po novomeških cestah in ulicah vozila vse do nizkih temperatur ob koncu leta. Sistem GoNM deluje že od leta 2017, od tedaj pa so na Mestni občini Novo mesto za razvoj in spodbujanje trajnostne mobilnosti postavili že 16 postaj, v kratkem pa se bo skupini postajališč pridružila še postaja GoNM na Otočcu. V sistem so vključene tudi postaje v sosednji Občini Straža, kar kolesarjem omogoča daljše izlete med krajema, na voljo pa je prav tako sezonski paket.

V Novem mestu skrbijo za najranljivejše udeležence v prometu. V šolskem okolišu Osnovne šole Grm bo zaživel prvi navidezno tridimenzionalni prehod za pešce v občini, ki bo voznike opozarjal na prilagoditev hitrosti in večjo pozornost. 3-D zebro bodo namenu slovesno predali čez teden dni. Projekt 3D-zebra je nastal na pobudo zavarovalnice Generali, s podporo Zavoda Varna pot in v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto, ki se je pridružila iniciativi umeščanja 3D-zeber na območjih umirjenega prometa.