franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Dolenjski gasilci na pomoč

Piše: R. K.

Čas objave:
22.07.2022 13:03

Danes v osrednji informativni oddaji: Dolenjski gasilci so se spet odzvali na poziv za pomoč; Vročina je nevarna tudi za živali; Občina Dolenjske Toplice praznuje.

SVET NA KRKI

Gasilci se z ognjeni zublji na goriškem Krasu borijo že osmi dan, pri delu jim pomagajo vsi razpoložljivi slovenski helikopterji Slovenske vojske in policije, pa tudi vojaško letalo. Skrbi jih predvsem napovedani nekoliko močnejši veter, ki bo v popoldanskem času zapihal z obale proti notranjosti. Za gasilci je sicer težka noč. Kot je zjutraj povedal nočni vodja intervencije Stanko Močnik, je gorelo na več lokacijah, pojavljala pa so se še nova žarišča. Ob velikih naporih pa so požarišča vendarle uspeli ohraniti pod nadzorom. 

Gasilska zveza Slovenije zbira denarna sredstva za gašenje in uničeno opremo v požaru na Krasu. Vsi, ki želijo pomagati, lahko pošljejo sms-sporočilo z besedo GASILEC5 na telefonsko številko 1919 in tako darujejo pet evrov, ali pa poljuben znesek nakažejo na transakcijski račun GZS.

KRKA DOMA

Poklicni gasilci Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto in gasilci prostovoljnih gasilskih društev v Mestni občini Novo mesto so se v sredo pridružili preostalim gasilskim enotam dolenjske regije in odšli na pomoč primorskim gasilcem pri gašenju požara na Krasu. Mestna občina Novo mesto je danes sporočila, da so eno uro po vrnitvi domov ponovno prejeli poziv za pomoč. Tokrat so se odzvali v še večjem številu. V boj z ognjem se je odpravilo kar 241 operativnih gasilcev dolenjske regije. 

Poletna vročina ni prizadela samo ljudi in rastlinja, ampak tudi živali. Predsednica Društva za zaščito živali Novo mesto Vesna Plavec je poudarila, da naj lastniki živali dodatno ne izpostavljajo vročini. Sprehajajo naj jih zjutraj ali zvečer, ob tem pa naj se izogibajo vročim asfaltnim površinam. Po potrebi naj se zmanjša aktivnost. Živali morajo imeti vedno imeti na voljo dovolj vode. Zaradi zmanjšanja pretoka vode v potokih in jezerih, se lahko z vodo, natočeno v nižjih posodah, pomaga tudi gozdnim živalim. Hrana naj ne bo predolgo na prostem, saj se lahko hitro pokvari. Živali se ne pušča v avtomobilih. Prav tako se živali z dolgo dlako ne striže.   

Društvo za preučevanje rib Slovenije je na upravno sodišče pred dnevi vložilo tožbo, s katero izpodbija majski sklep prejšnje vlade, ki bi omogočil postavitev Hidroelektrarne (HE) Mokrice. Sodišču je podalo tudi zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero bi do končne razsodbe zadržalo začetek gradnje, so sporočili iz društva. Majska odločba je po njihovih navedbah sporna že s tem, da jo je vlada sprejela v času opravljanja tekočih poslov, ko bi lahko sprejemala le odločitve, nujne za delovanje države. V društvu so opozorili še, da je ministrstvo za okolje in prostor prižgalo zeleno luč HE Mokrice, kljub temu da je pred tem dovolilo izgradnjo predhodne HE Brežice ob pogoju, da ne bo prišlo do posega v sotočje Krke in Save. V društvu so do tega kritični, saj projekt HE Mokrice posega ravno v to sotočje.

Občina Dolenjske Toplice danes obeležuje občinski praznik, ob njem pa pripravljajo tradicionalno Topliško noč, ki bo potekala tri dni. S topliške občine so sporočili, da bodo Topliško noč danes začeli s slavnostno sejo občinskega sveta, sledilo pa bo odprtje štiridimenzionalnega doživetja z misijo Potovanje k (iz)viru življenja. 

Osrednja informativna oddaja, 22.7.2022