nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Cene vrtcev so še višje

Piše: R.K.

Čas objave:
09.10.2023 13:58

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Cene vrtcev so še višje ; Temperaturni rekord v Črnomlju

SVET NA KRKI

Predstavniki 14 gospodarskih organizacij, ki so konec avgusta vlado pozvale k oblikovanju dolgoročnih in premišljenih odločitev za sanacijo po poletni ujmi, se bodo danes srečali s predsednikom vlade Robertom Golobom. Pričakovati je, da bodo tema predvsem napovedane rešitve za financiranje obnove, ki razburjajo gospodarstvo.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo javni razpis za podintervencijo izmenjava znanja in prenos informacij s področja intervencije dobrobit živali za letos. Vrednost razpisa, odprtega od 17. oktobra do porabe sredstev, je 285.000 evrov.

KRKA DOMA

Arso je včeraj izmeril nov slovenski temperaturni rekord za oktober. Kot je pojasnil dežurni meteorolog Jure Cedilnik, so v Dobličah pri Črnomlju namerili najvišjo temperaturo v oktobru do zdaj.

Kot je še pojasnil Cedilnik, bo prišlo do manjšega preobrata z nekaj vzhodnega vetra, tako da bo jutri nekoliko bolj sveže. V večjem delu države naj bi bilo okoli 25 stopinj Celzija še ves prihodnji teden. Večje spremembe se nakazujejo šele prihodnjo nedeljo oziroma ponedeljek. V Svetu Splošne bolnišnice Novo mesto pa so v uradnem listu objavili javni razpis za direktorja bolnišnice. Zdajšnji direktorici Milena Kramar Zupan namreč konec leta poteče drugi štiriletni mandat. Prijave je treba poslati v 15 dneh, kandidati bodo o izbiri obveščeni v 30 dneh.

Cene vrtcev so se dvignile zaradi več dejavnikov, vključno z višjimi plačami zaposlenih in težavami pri usklajevanju med občinami in državo. Zaradi povečanih stroškov dela od januarja so se morale občine prilagoditi. V nekaterih vrtcih, kot so Ciciban, Pedenjped, Stopiče, Brusnice in Ringaraja, so cene višje za 5,5 odstotka, medtem ko je dvig v vrtcu Otočec znašal 3,4 odstotka. To bo vplivalo na starše, ki spadajo v srednji razred (35 odstotkov plačila programa). V prvem starostnem obdobju bodo morali plačevati približno 10,6 evra več na mesec, v drugem starostnem obdobju pa 7,8 evrov več. Mestna občina Novo mesto še vedno ponuja določene ugodnosti, kot so nižje cene za prvega otroka v določenem dohodkovnem razredu, možnost rezervacije med počitnicami ter nižje cene za starše s stanovanjskim kreditom in bolne otroke. Kljub temu, da občine nimajo vpliva na dvig stroškov dela, so v Novomeškem občinskem svetu sprejeli sklep, da bo občinska uprava predlagala nove cene, če se bodo razmere še poslabšale.

Osrednja informativna oddaja 09.10.2023