franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Danes se začenjajo Psoglavski dnevi

Piše: R.K.

Čas objave:
30.06.2023 14:44

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Danes se začenjajo Psoglavski dnevi; Kartuzija Pleterje ima urejeno Pot zgovorne tišine.

Upokojenci bodo danes skupaj s pokojnino za junij prejeli letni dodatek, ki pomeni podobno kot regres za aktivne prebivalce. Izplačan bo v petih različnih zneskih od 145 do 455 evrov, pri čemer bodo višji znesek prejeli tisti z nižjimi pokojninami, manjšega pa tisti z večjimi pokojninami. Dodatek v treh različnih višinah bo izplačan tudi invalidom. Letni dodatek bo prejelo skoraj 620.000 upravičencev, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo za izplačilo dodatka v juniju namenil dobrih 165 milijona evrov, kar je dobrih 4,4 milijona evrov več kot v enakem mesecu lani.

Vrhovno sodišče ZDA je s šestimi glasovi proti trem sklenilo, da univerze pri sprejemanju študentov ne smejo upoštevati samo rasne in etnične pripadnosti kandidatov. S tem je konservativna večina sodnikov končala desetletja trajajočo prakso, ki je okrepila izobraževalne možnosti pripadnikov rasnih in etničnih manjšin. Pri tem je šlo predvsem za temnopolte. Tovrstno pozitivno diskriminacijo oz. afirmativne ukrepe pri sprejemu na univerze in drugje so v ZDA uvedli zaradi tega, ker so želeli pomagati predvsem temnopoltim kandidatom, ki so skozi zgodovino trpeli diskriminacijo, saj so jih zavračali zaradi barve njihove kože. Univerze so s tem želele tudi ustvariti ozračje za študente, ki odseva dejansko sestavo ZDA.

Danes se začenjajo Psoglavski dnevi. V Sodražici se bodo ta vikend zvrstili tradicionalni dnevi praznovanja otvorila pa jih bo Psoglavska noč. Sobotno dogajanje se bo osredotočilo na športne dejavnosti, kjer bo za obiskovalce pripravljen Dan športa. Drugi dan Psoglavskega praznovanja se bo zaključil s kulturno obarvanim Večerom na trgu, z veseloigro domače dramske skupine Mladinskega kluba, poletni pridih pa bodo prinesli Sodraški tamburaši. Nedelja za obiskovalce pripravlja Tržni dan, ki obuja tradicijo sejma, suhe robe in rokodelstva. Dnevi praznovanja vsakoletno privabijo do 10.000 obiskovalcev, kar za občino in lokalno skupnost predstavlja veliko čast in veselje ob nadaljevanju tradicije.  

Kartuzija Pleterje ima sedaj urejeno Pot zgovorne tišine. Gre za enourno nezahtevno sprehajalno pot s stometrsko višinsko razliko. Za preureditev je svojim prostovoljnim delom in donacijami poskrbelo Kulturno društvo Zgovorna tišina, ki je bilo ustanovljeno leta 2009 na pobudo dolgoletnega sodelavca in prijatelja kartuzije Pleterje, arhitekta Zvoneta Pelka. Ob poti so postavili 16 tabel z dvojezično zapisanimi podatki o poti in samostanu ter citati iz pravil kartuzijanskega reda, kateri dajo povod za razmislek o življenju. Na slovenskem ozemlju so bile v zadnjem tisočletju delujoče le štiri kartuzije.  Od prvotne pleterske kartuzije so se ohranili le šest stoletij stara gotska cerkev, zakristija in vinska klet. Preostala poslopja so sezidali pred nekaj manj kot 120 leti.

Osrednja informativna oddaja Krka ob enih, 30. 6. 2023