IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Dom starejših občanov v Črnomlju bo dobil nove prostore

Piše: R.K.

Čas objave:
11.07.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji: Dom starejših občanov v Črnomlju bo dobil nove prostore; Skavki na taboru Pali južno so začeli svojo pot

V bližini Reykjavika je zvečer začel izbruhnil vulkan. V zadnjih dneh so seizmologi zabeležili več kor 2200 manjših potresov, kar ponavadi pomeni, da prihaja do večjih premikov Zemlje. Ti pomenijo opozorilo, da se bo v prihodnjih dneh zgodilo nekaj večjega – v tem primeru, pa je šlo za izbruh vulkana. Ta je v zadnjih dneh letih že tretjih izbruhnil, zaradi manjšega obsega delovanja in oddaljenosti od mest, pa ni predstavljal grožnje za prebivalstvo, prav tako pa ni vplival na letalski promet.

Violinist Rok Zaletel Černoš se je kot prvi slovenski violinist udeležil tekmovanja Petra Iljiča Čajkovskega za violino, ki poteka vsake štiri leta, in se uvrstil v drugi krog med 13 najboljših na svetu. Organizacijski odbor ga je med 25 izvajalcev, ki so sodelovali na tekmovanju, izbral na podlagi 742 prijav z vsega sveta. Tekmovanje Čajkovski v Rusiji velja za eno najbolj prestižnih glasbenih tekmovanj na svetu. Prvega so pripravili leta 1958 za disciplini klavir in violina, zatem so dodali še violončelo in glas.

V Črnomlju bodo kmalu lahko sprejeli večjo kapaciteto starejših občanov. Kar 16 bivalnih enot s cele Slovenije je prejelo sredstva za dograditev in nadgraditev prostorov za najranljivejšo skupino. Poteza bo omogočila dostop do ustrezne pomoči in oskrbe več kot 500 ljudem, za njo pa se bo iz načrta za okrevanje in odpornost ter iz državnega proračuna odštelo 65 milijonov evrov. Ob predaji odločb in čestitk je minister izrazil tudi upanje, da bo v kratkem sprejet zakon o dolgotrajni odkrbi. T bi namreč poskrbel za vzpostavitev sistema, v katerem bi prav vsi občani prejeli osnovne življenjske dobrine in oskrbo, ne glede na primanjkljaj ali presežek njihovih financ. 

250 skavtov tabori na območju Šentjerneja. V tem tednu so skavti pripravili tabor imenovan Pali južno, na katerem sodelujejo skavtske enote iz Črnomlja, Krškega, Novega mesta, Ribnice, Šentjerneja in Tržišča. Udeleženci so predstavniki osrednje skavtske starostne skupine, izvidnikov in vodnic, ki so stari od 11 do 16 let. Na taboru je prisotna tudi ekipa voditeljev prostovoljcev, ki skrbijo za organizacijo in izvedbo tabora. Skavtski tabor mladim predstavlja edinstveno izkušnjo življenja v naravi, saj ves čas spijo v šotorih in se gibajo na prostem. Aktivnosti spodbujajo udeležence k razvijanju samostojnosti, odgovornosti, iznajdljivosti in zdravega načina življenja. Med drugim pa bodo izvedene tudi zanimive delavnice z gosti, športne in druge igre, večeri pa bodo preživeti ob tabornem ognju. Običajno se skavti odpravljajo na tabor znotraj svoje lokalne enote, tabor Pali južno pa je nekaj posebnega, saj združuje skavte iz različnih krajev, ponudil pa je edinstveno priložnost za spletanje novih poznanstev in gradnjo pripadnosti širšemu okolju. 

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 11. 07. 2023