zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Družbe JV Slovenije izstopajo

Piše: R.K.

Čas objave:
07.06.2022 12:43

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

V Sloveniji je bilo v prvih treh mesecih skupno zbranih 1,8 milijona ton vseh vrst odpadkov. Dobre tri četrtine je bilo mineralnih odpadkov, komunalnih odpadkov pa je bilo 12,4 odstotka, kar v povprečju znese 106 kilogramov na prebivalca. Ločeno zbranih komunalnih odpadkov je bilo 72,4 odstotka, je sporočil statistični urad.

Koprske policiste so včeraj obvestili, da je v Ankaranu občanko napadel trop psov. Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da je 20-letna domačinka hodila proti domu, ko so jo napadli štirje psi, se zapodili vanjo, dva psa pa sta jo ugriznila v nogi. Odpeljali so jo v bolnišnico. Za lastnico, 64-letno Ankarančanko, sledi postopek zaradi kršitve določil zakona o zaščiti živali in dopis na veterinarsko upravo.

KRKA DOMA

Družbe iz jugovzhodne Slovenije so lani izstopale po višini izkazanega neto čistega dobička, povprečno izplačani plači in deležu doseženih prihodkov z izvozom. Ustvarile so 7,2 milijarde evrov prihodka, kar je osem odstotkov več kot leto prej. Po oceni Marjete Arh Kvartuh iz Ajpesa je dolenjsko gospodarstvo v dobri kondiciji. Družbe jugovzhodne Slovenije so sicer predlanske prihodke lani povečale za osem odstotkov. Ustvarile so 7,2 milijarde evrov prihodka, največ oz. 72 odstotkov s predelovalnimi dejavnostmi in ob močni izvozni usmerjenosti. S prodajo na tujih trgih so družbe ustvarile več kot dve tretjini vseh svojih prihodkov oz. 77 odstotkov, največ v državah EU.

Mestna občina Krško je na Vidmu našla začasno rešitev prostorske stiske OŠ dr. Mihajla Rostoharja, ki jo obiskuje 109 učenk in učencev. Od starejše občanke je občina skupaj z OŠ za obdobje petih let (oz. do izgradnje novega objekta v starem mestnem jedru) v letu 2020 v najem prevzela enostanovanjsko hišo na Vidmu na Cesti 4. julija, kjer je dovolj prostora za šest oddelkov posebnega programa za okoli 30 do 35 učencev z učitelji in varuhi. V hiši sta Mestna občina Krško in OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško v zadnjih treh letih v treh etažah uredili učilnice ter učno stanovanje s kuhinjo, dnevno sobo in kopalnico.  Mestna občina Krško je po besedah župana Mirana Stanka za naložbo, ki je obsegala nabavo opreme, obnovo elektro in strojnih instalacij, stavbnega pohištva, talnih oblog, zunanjo ureditev z ureditvijo dostopne poti in parkirišča, zamenjavo strehe, nove fasade iz občinskega proračuna namenila skupno 272.000 evrov. Najemnina hiše znaša nekaj manj kot 300 evrov mesečno, a sta se mestna občina in najemodajalka dogovorili o pobotu najemnine z vlaganji v objekt. Lastnica hiše je namreč varovanka doma starejših občanov, oskrbnino pa ji doplačuje Mestna občina Krško. To je prvi primer reševanja problematike praznih objektov, v katerih lokalna skupnost najde potencial za potrebe javnih zavodov.

V Puščavi pri Mokronogu so prometni policisti v ponedeljek obravnavali prometno nesrečo, v kateri sta se poškodovala policist in policistka. Po prvih ugotovitvah ogleda je 62-letni voznik osebnega avtomobila nekaj pred trinajsto uro prečkal regionalno cesto iz enega parkirišča na drug parkirni prostor na drugi strani ceste. Pri tem je spregledal modro belo policijsko vozilo, ki je pripeljalo iz smeri Trebnjega proti Mokronogu in vanj trčil. Policijsko vozilo je odbilo v jarek pod cesto, kjer je obstalo na strehi. Policistko in policista so z lažjimi poškodbami odpeljali v novomeško bolnišnico. 62-letni voznik ni bil oškodovan. Prisotnosti alkohola niso ugotovili. Povzročitelju so napisali plačilni nalog.

Osrednja informativna oddaja, 7.6.2022