nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Gregorjev sejem v Novem mestu se vrača

Piše: R.K.

Čas objave:
18.03.2022 12:59

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

V zimskem času zrak poleg prometa najbolj onesnažujejo individualna kurišča. Ob naraščajočih cenah energentov na agenciji za okolje pričakujejo, da se bodo ljudje spet začeli ogrevati na stare kurilne peči in tudi s kurjenjem odpadkov, kar vse slabša kakovost zraka. Tako je bila denimo januarja letos, ko je bilo zelo malo padavin in veliko temperaturnih obratov, onesnaženost zraka z delci visoka.

Danes že 15. leto zapored obeležujemo svetovni dan spanja, tokrat pod sloganom Dober spanec, bister um, vse dobro. Poteka pod okriljem Svetovne zveze za spanje, namenjen pa je ozaveščanju javnosti o pomembnosti spanja in njegovega vpliva na zdravje. Zadnje raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje so pokazale, da glede na priporočila za odrasle, ki naj bi spali od sedem do devet ur dnevno, dovolj dolgo spi le tretjina, in sicer 33 odstotkov moških in 37 odstotkov. Tudi otroci in mladostniki spijo premalo, le nekaj več kot petina jih spi devet ur ali več na dan.

KRKA DOMA

Po dveh letih premora se vrača Gregorjev sejem. Vodja sejma, ki ga organizira KZ Trebne-Krka Anton Prus je povedal, da pripravljajo številne dogodke, od nastopov znanih glasbenih zasedb do kuharskih delavnic. Pripravljajo tudi razstave domačih živali, prikaze delovnih strojev, ustvarjalne delavnice ter gledališke predstave za otroke. Na sejmu, ki bo potekal med 25. in 27. marce, na razstavnem prostoru pri Supernova v Novem mestu, se bo predstavilo 150 razstavljalcev.

Občinski svet Občine Šentrupert je na 24. redni seji, potrdil proračun za letošnje leto. Proračun predvideva približno 5,5 milijona evrov prihodkov in odhodkov in med drugim predvideva odplačevanje 400 tisoč evrov dolga in 3,1 milijona evrov za naložbe. Župan Občina Šentrupert Anton Martin Kostelec je povedal, da lahko zdaj občinska uprava normalno posluje. “Realizacija ambicioznega proračuna pa bo vsekakor zelo omejena, saj mi občinski svet ni dal pooblastila za podpisovanje investicijske dokumentacije in bo zato moral vso investicijsko dokumentacijo predhodno obravnavati in potrditi občinski svet. S tem se otežujejo in podaljšujejo predhodni postopki za prijave na razpise za nepovratna sredstva, ki imajo običajno kratke roke za prijavo,” je dodal. Župan upa, da bodo uspeli vsaj s prijavami na najpomembnejše razpise.

V Društvu za zaščito živali Novo mesto so se odločili, da že tretje leto izvedejo akcijo pobiranja dvoživk v pomladanskem času. Dvoživke večinoma pot do stoječih voda, v katerih odložijo mreste, vodi čez prometne ceste. Ker so vse žabe v Sloveniji zaščitene in na seznamu ogroženih vrst, je še toliko bolj pomembno, da ljudje poskrbimo za njih. Predsednica društva Vesna Plavec je povedala, da veliko dvoživk konča pod kolesi avtomobilov. Zaenkrat žabice prenašajo na treh do štirih lokcijah, odvisno od števila prostovoljcev, ki jih imajo na razpolago.Kdor bi se želel priključiti akciji, lahko kontaktira društvo preko elektronskega naslova info@dzzz-nm.si. Več o akciji pobiranja dvoživk lahko preberete na naši spletni strani radiokrka.si

Osrednja informativna oddaja, 18.3.2022