franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Kakovost zraka je znižana

Piše: R.K.

Čas objave:
31.01.2024 12:21

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Kakovost zraka je znižana; V skupnosti občin so opozorili na molk države

SVET NA KRKI

Državni zbor bo v četrtek obravnaval vladni predlog novele zakona o osnovni šoli. Ta med drugim predvideva obvezni prvi tuji jezik za prvošolce in obvezno nacionalno preverjanje znanja za tretješolce. Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje pričakujejo, da bodo spremembe zakona lahko vpeljali že z novim šolskim letom.

Zdravstveni inšpektorat RS je v povezavi s trenutno stavko zdravnikov prejel skupno 35 prijav, ki so se nanašale na odpoved že določenih terminov zdravstvenih obravnav, nedosegljivost ambulant za naročanje, neizdajo receptov ter na zaključevanje bolniških staležev. Vse prijave obravnavajo prednostno.

KRKA DOMA

Agencija RS za okolje opozarja, da bodo v večjem delu celinske Slovenije v naslednjih dneh presežene dnevne mejne vrednosti delcev PM10. Kljub sončnemu vremenu ne pričakujejo znatnega znižanja ravni delcev. Kakovost zraka pa je po podatkih ARSO zelo slaba tudi v Novem mestu. Visoke ravni vrednosti delcev PM10 so posledica temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah. Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da ima onesnaženost zraka z delci lahko pomembne vplive tudi na zdravje ljudi. Za omejitev izpostavljenosti onesnaženemu zraku svetujejo omejitev gibanja na prostem na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja, ter izogibanje bližini prometnic. Namesto tega naj se ljudje odločajo za obisk parkov ali gozdov. Priporočajo pa tudi učinkovito prezračevanje bivalnih prostorov. Kronični pljučni in srčno-žilni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo ter imajo pri roki zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj.

V Skupnosti občine Slovenije si želijo, da bi z ministrstvoma za finance in za javno upravo začeli pogovore o zagotovitvi dodatnih sredstev za občine, a se obe na njihove pozive do zdaj še nista odzvali. V Skupnosti so do zdaj že večkrat opozorili, da inflacija, zviševanje plač v javnem sektorju ter povečani stroški energije občinske proračune bremenijo v večji meri, kot bodo dobili več sredstev s povišano povprečnino za leti 2024 in 2025. Zato želijo z vlado začeti pogovore o zagotovitvi dodatnega denarja. A po besedah Prebiliča odziva s strani vlade oz. pristojnih ministrstev kljub temu še ni. Na regijskem posvetu pa so opozorili še na drugo problematiko. Novomeški župan Gregor Macedoni. TONSKA

Osrednja informativna oddaja 31.01.2024