nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Kočevskim gasilcem kmalu novo vozilo z lestvijo

Piše: R.K.

Čas objave:
06.04.2023 14:24

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Kočevski gasilci do konca poletja z novim gasilskim vozilom z lestvijo; Najboljša ekipa prve pomoči je OŠ Vavta vas.

SVET NA KRKI

Minula noč je bila po večini države najhladnejša v tem tednu, s temperaturami pod lediščem. Najnižjo so po podatkih Arsa izmerili na Blokah, minus osem stopinj Celzija. Ponekod bi pozeba lahko ogrozila cvetoča sadna drevesa, so opozorili na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Škodo bodo sicer lahko ocenili po enem do dveh tednih.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) razmišlja o možnosti začetka zbiranja podpisov za zakonodajni referendum, če bi državni zbor sprejel vladni predlog novele zakona o zavodih. Kot so sporočili iz sindikata, nasprotujejo možnosti razreševanja vodstev vrtcev in šol mimo svetov zavodov.

KRKA DOMA

Kočevski občinski svet je januarja letos potrdil investicijski program, v okviru katerega namerava občina za izvajanje javne gasilske službe nameniti 1,9 milijona evrov. Med drugim načrtujejo nakup novega gasilskega vozila z lestvijo za gašenje in reševanje z višin, za kar so pogodbo podpisali prejšnji teden. Vozilo bo dobavljeno konec poletja. Pogodbo o nakupu sta z dobaviteljem, podjetjem Rosenbauer, podpisala predsednik Gasilske zveze Kočevje Anton Jurkovič in predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kočevje Igor Kalinič, ob navzočnosti kočevskega župana Vladimirja Prebiliča. Novo vozilo z 32-metrsko lestvijo bo nadomestilo več kot 30 let staro avtolestev, ki je dotrajana. Novo vozilo je pomembno predvsem za intervencije na višini, to je stanovanjskih stavbah, poslovnih poslopjih in javnih objektih. V občini so z analizo namreč ugotovili, da imajo kar 289 objektov, kjer je ob intervenciji tovrstno gasilsko vozilo nujno potrebno, 1871 objektov pa je takšnih, kjer je tovrstna avtolestev zaželena za varno in učinkovito posredovanje. Najbližja tovrstna gasilska vozila v primeru intervencije so sicer od Kočevja oddaljena skoraj eno uro.

Na 17. tekmovanju ekip prve pomoči OŠ, ki so se ga udeležile ekipe prve pomoči OŠ Šmarjeta, Brusnice, Otočec, Stopiče, Šentjernej in Vavta vas je zmagala slednja. Tekmovanje je potekalo na OŠ Otočec, ki je na začetku pozdravila ekipe prve pomoči z nastopom otroškega zborčka in pozdravom ravnateljice Mateje Rožman. V tekmovalnem delu so se ekipe pomerile v teoretičnem znanju iz prve pomoči in zgodovine Rdečega križa. V praktičnem delu pa so preverjali znanje prve pomoči na treh situacijah, na katerih so učenci pomagali po dvema ponesrečencema. Na koncu je zmagala najboljša ekipa prve pomoči iz OŠ Vavta vas, ki se bo udeležila regijskega tekmovanja ekip prve pomoči osnovnih šol. Drugo mesto je po točkah zasedla ekipa OŠ Šmarjeta, tretje pa ekipa OŠ Šentjernej. Predsednica Območnega združenja RK Novo mesto Danica Novak Malnar je po končanem tekmovanju poudarila, da so vsi, ki so se udeležili tekmovanja zmagovalci.

Osrednja informativna oddaja, 6.4.2023