stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: KZ Trebnje-Krka lani uspešno

Piše: R.K.

Čas objave:
28.02.2023 12:04

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: KZ Trebnje-Krka lani uspešno; Milijon za ureditev kanalizacij v naseljih Klošter in Primostek.

SVET NA KRKI

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenija (ZZZS) bo predvidoma danes objavil javni razpis za nove programe oziroma širitve programov zdravstvenih storitev. Za to bo namenjenih dodatnih 53 milijonov evrov. Rok za prijavo na razpis je 28. marec.

Površina morskega ledu na Antarktiki se je prejšnji teden verjetno skrčila na rekordno nizko raven, je v ponedeljek opozoril ameriški nacionalni podatkovni center za sneg in led na univerzi Colorado v Boulderju. Strokovnjaki pričakujejo, da se bo obseg ledu še zmanjšal, preden se bo končala letošnja poletna sezona taljenja. Trenutna površina morskega ledu znaša 1,79 milijona kvadratnih kilometrov, kar je najmanj, odkar so v 70. letih minulega stoletja s satelitskimi posnetki začeli meriti površino ledu.

KRKA DOMA

Kmetijska zadruga Trebnje Krka je v letu 2022 poslovala uspešno, kljub negotovim gospodarskim razmeram in izrazitem povečanju nekaterih stroškov. Dosegla je nekaj več kot 87,5 milijona evrov skupnih prihodkov, oziroma 22 odstotkov več kot leto prej, pri čemer je dobiček pred obdavčitvijo nekaj več kot 700 tisoč evrov. KZ Trebnje-Krka med 10. in 12. marcem pripravlja tradicionalni, 27. Gregorjev sejem, ki bo tako kot lani potekal pred Supernovo Novo mesto.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je Občini Metlika iz načrta za okrevanje in odpornost za ureditev kanalizacije v vaseh Klošter in Primostek odobrilo milijon evrov evropskih sredstev, so sporočili z metliške občine. Naložba je sicer vredna 2,9 milijona evrov, preostanek bo prispevala občina. V vasi Klošter bodo v tem in prihodnjem letu zgradili nekaj manj kot 1,2-kilometra kanalizacije za odvod komunalnih odplak. Uredili bodo cestišče, zgradili 530 metrov pločnika in uredili cestno razsvetljavo. V Primostku bodo medtem zgradili nekaj več kot 1,8 kilometra kanalizacije za odvod komunalnih odplak in mehansko-biološko čistilno napravo z zmogljivostjo 200 populacijskih enot. Hkrati bodo prenovili nekaj več kot poldrugi kilometer vodovodne napeljave. V sklopu naložbe bodo dobili tudi delno povrnjena sredstva za izgradnjo čistilne naprave na Grabrovcu, ki so jo zgradili med letoma 2019 in 2020. Z naložbo v Kloštru in Primostku bodo izboljšali komunalno opremljenost in zmanjšali odtok komunalnih odpadnih voda v podtalje ter v tamkajšnji reki Lahinjo in Kolpo. Gre tudi za zaščito območja Natura 2000. V Kloštru bodo okrepili tudi prometno varnost in pogoje za razvoj trajnostne mobilnosti, v Primostku pa vodooskrbno in požarno varnost.

Osrednja informativna oddaja 26.2.2023