pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

KRKA OB ENIH Novo mesto

Krka ob enih - Le še korak do javne univerze v Novem mestu

Piše: RK

Čas objave:
27.08.2021 12:59

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Petra Majdič.

SVET NA KRKI
V drugem letošnjem četrtletju je bilo v Sloveniji 44.000 brezposelnih, kar je 11.000 manj kot v prejšnjem četrtletju oz. za petino manj. Stopnja brezposelnosti je bila po podatkih državnega statističnega urada 4,3-odstotna, kar je 1,3 odstotne točke nižje kot v prejšnjem četrtletju.

Prihodki od prodaje so se junija v Sloveniji zvišali v vseh skupinah storitvenih dejavnosti, najizraziteje pa v gostinstvu. Ta panoga je v prvem poletnem mesecu ustvarila 40,7 odstotka več prihodkov kot maja, rast pa je bilo opaziti tako v nastanitvenih storitvah kot tudi v dejavnosti strežbe jedi in pijač.

V četrtkovih napadih na letališču v Kabulu, za katera je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 90 ljudi, več kot 150 je ranjenih, poroča britanski BBC. Kot je sporočil Pentagon, je poleg Afganistancev umrlo tudi 13 ameriških vojakov.

KRKA DOMA
Vlada je na včerajšnji seji sprejela namero o ustanovitvi javnega visokošolskega zavoda, univerze s sedežem v Novem mestu. Po sprejetju namere bo imenovana strokovna komisija, ki bo pripravila elaborat za ustanovitev novega javnega visokošolskega zavoda - univerze. Predvideno je, da se v bodo v novo javno univerzo vključili novomeški fakulteti za informacijske študije in za industrijski inženiring Novo mesto ter Visoka šolo za upravljanje podeželja Grm Novo mesto. V Sloveniji delujejo tri javne univerze - ljubljanska, mariborska in primorska. V Novem mestu pa že nekaj let deluje po koncesijski pogodbi z državo zasebna Univerza v Novem mestu, ki združuje štiri novomeške fakultete, in sicer za ekonomijo in informatiko, poslovne in upravne vede, strojništvo in za zdravstvene vede.

Včeraj je predsednik republike Borut Pahor na Brdu pri Kranju priredil sprejem ob zaključku natečaja Prostovoljec leta 2020, ki ga pripravlja Mladinski svet Slovenije. Med dobitniki priznanj Naj prostovoljec leta je bila tudi ekipa prve pomoči Rdečega križa Metlika, katera je opravila 8.840 prostovoljnih ur v UKC Ljubljana. Naj prostovoljka v starostni skupini do 19 let je postala Viktoria Krusharova, dijakinja 4. letnika Gimnazije Novo mesto.

V Semiču se drevi začenja tradicionalna etnološko-turistična prireditev Semiška ohcet. Gre za eno izmed treh tradicionalnih prireditev v Beli krajini, temelji pa na ohranjanju kulturne dediščine, ljudskih običajev in ohcetnih prigod. Prireditev, ki je namenjena vsem generacijam, bo potekala do nedelje. Ob osrednjem dogajanju so organizatorji pripravili tudi številne spremljajoče dogodke, kot so šesti festival ŠtrudlFest, aktivna kuhinja, različne animacije za najmlajše, razstave, ustvarjalne delavnice ter tržnica domače obrti in kulinarike, so sporočili iz Kulturnega centra Semič. Nocoj bodo v trškem jedru Semiča prikazali semiško ohcet skozi čas, sledil bo večer rumenega muškata z degustacijo vin, nastopil bo glasbeni duet Martina Mravinec & Marko Simčič. V soboto bo potekal šesti ŠtrudlFest, za najmlajše so pripravili čarodejsko predstavo, sledili bo voden ogled trškega jedra Semiča, koncert Kulturno-umetniškega društva godbe na pihala Semič, blagoslov motoristov in kolesarjev, spregovorili bodo tudi o izzivih v folklorni dejavnosti, potem pa bosta koncerta Trio Vivere in glasbene skupine The Šuljeks. V nedeljo bo pri gasilskem domu Semič na ogled razstava ovc in koz Društva rejcev drobnice Bele krajine, prireditev pa bodo sklenili s srečanjem belokranjskih vinogradnikov.

Osrednja informativna oddaja, 27.8.2021