pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Melamin še išče novo lokacijo

Piše: R.K.

Čas objave:
16.03.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Melamin v dodatno preverjanje možnih lokacij za selitev; Skupina Krka lani z višjim dobičkom od prvih ocen; Romuna in Hrvati prevažali Turke.

SVET NA KRKI

Strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je člane sveta UKC Ljubljana danes zjutraj obvestila o svojem odstopu s funkcije. Ob obvestilu o odstopu naj ne bi podala pojasnil o razlogih za takšno odločitev.

Kmetijsko ministrstvo in združenja so ob začetku letošnje sadjarsko-poljedelske sezone vnovič pozvali k pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev. Spomnili so na tveganja, ki jih ima lahko nepravilna raba za zdravje ljudi in za okolje, vključno s čebelami in ostalimi opraševalci. Uporabnike so opozorili, da lahko uporabljajo le v Sloveniji registrirana fitofarmacevtska sredstva. Njihova uporaba je dovoljenja le na gojenih rastlinah in zoper škodljive organizme, ki so navedeni na etiketi in navodilu za uporabo.

KRKA DOMA

Kočevsko podjetje Melamin je naročilo izdelavo dodatka k preliminarni študiji, s katero iščejo najprimernejšo lokacijo za preselitev proizvodnje. V preliminarni študiji, ki sta jo je izdelala Ljubljanski urbanistični zavod in podjetje E-NET okolje, je bila kot najprimernejše ocenjeno območje med Klinjo vasjo in Gorenjem v smeri proti Mali Gori (lokacija Kočevje sever), a so se nameri za selitev uprli tamkajšnji krajani. V Melaminu so zato po besedah Štefaniča sklenili poiskati dodatne možne lokacije. Kleč leži devet kilometrov severovzhodno od središča Kočevja. Če jim primerne lokacije ne bo uspelo najti, bo podjetje ostalo tam, kjer je. Direktor Štefanič dodaja, da imajo veljavna okoljevarstvena dovoljenja in da bodo znotraj tega, kar imajo, delali naprej. Ne bodo pa v tem primeru pri proizvodnji uporabljali epiklorhidrina, ki je bil razlog za nesrečo maja lani.

Skupina Krka je nekoliko navzgor popravila višini dobička iz poslovanja in čistega dobička v 2022, ki ju je objavila v prvi oceni lanskega poslovanja konec januarja. Dobiček iz poslovanja je za 900.000 evrov višji kot v prvi oceni in znaša 381,2 milijona evrov, čisti dobiček pa je višji za 2,5 milijona evrov in znaša 363,7 milijona evrov. Čisti dobiček skupine je bil tako lani v primerjavi z letom 2021 višji za 18 odstotkov, dobiček iz poslovanja pa za sedem dostotkov, so danes sporočili iz Krke, potem ko se je z nerevidiranimi izkazi poslovanja v sredo seznanil nadzorni svet družbe. Ta bo letno poročilo sicer objavila 13. aprila. Krka je sicer lani ustvarila rekordno prodajo. Prihodki skupine so namreč nanesli 1,7 milijarde evrov, kar je 10 odstotkov več kot leto prej. V zadnjem petletnem obdobju je bila povprečna letna stopnja rasti prodaje 6,3-odstotna.

Včeraj dopoldne so policisti na območju Obrežja ustavili osebni avtomobil romunskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 21-letni Romun in 19-letna Romunka v vozilu prevažata dva državljana Turčije, ki sta pred tem nezakonito prestopila državno mejo. Obema Romunoma so odvzeli prostost, ju pridržali in zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Postopek s Turkoma pa še poteka, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto. Včeraj popoldne so prav tako na območju Obrežja policisti kontrolirali voznika osebnega avtomobila hrvaških registrskih oznak. Ugotovili so, da trije državljani Hrvaške v avtomobilu prevažajo dva državljana Turčije, ki sta nedovoljeno vstopila v Slovenijo. Trojici so odvzeli prostost in zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Državljana Turčije sta zaprosila za mednarodno zaščito. Policija je v prvih dveh mesecih letos obravnavala že 5162 nezakonitih prehodov državne meje, kar je skoraj štirikrat več kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 1295.

Osrednja informativna oddaja 16.3.2023