nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Minerva leto dni od nesreče v Melaminu

Piše: R.K.

Čas objave:
11.05.2023 13:00

Danes v osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Minerva leto dni od nesreče v Melaminu; Sodišče razveljavilo odločbo o prevladi javne koristi energetike pri HE Mokrice.

SVET NA KRKI

Zaradi močnejših padavin bo danes povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, predvsem v vzhodnem delu Slovenije. Naraščale bodo tudi reke, najbolj v severovzhodni Sloveniji, na območjih pogostih poplav se lahko tudi razlijejo.

Nemški sindikat železnic in prometa EVG je za začetek prihodnjega tedna napovedal 50-urno stavko v železniškem prometu. Stavka se bo začela v nedeljo ob 22. uri in bo potekala do torka do konca dneva. V tem času bodo zaustavljeni linijski in regionalni potniški promet ter železniški transport

KRKA DOMA

V petek bo minilo leto dni od najhujše delovne nesreče pri nas, ko je zaradi eksplozije dveh nezdružljivih snovi v kočevskem Melaminu umrlo sedem ljudi. Eno leto pozneje v podjetju obratuje polovica nekdanje proizvodnje. Vzroki za nesrečo so bolj ali manj znani, o odgovornosti bosta na koncu presojala tožilstvo in najverjetneje tudi sodišče. Razloge za nesrečo je ugotavljala tudi posebna delovna skupina ministrstva za okolje. Ocenila je, da so v Melaminu v preteklosti pomanjkljivo ocenjevali nevarnost večjih nesreč, napaka pa je tudi bila, da pred prečrpavanjem nevarnih snovi niso opravljali analiz, s katerimi bi potrdili njihovo pristnost. Prav tako v podjetju niso imeli drugih vhodnih kontrol za prepoznavanje kemikalije. Že kmalu po nesreči so stekla prizadevanja, da bi Melamin svojo proizvodnjo iz strnjenih naselij v Kočevju preselil na obrobje občine. V ta namen je podjetje naročilo študijo, ki je preverjala sprejemljivost morebitnih lokacij in kot najbolj primerno ocenila lokacijo na severu Kočevja, na območju med Klinjo vasjo in Gorenjem v smeri proti Mali Gori. A so proti selitvi Melamina na tamkajšnjo območje ostro nastopili krajani, zato je Melamin naročil dodatek k študiji. V okviru slednjega zdaj preverjajo možne lokacije, ki so od naseljih oddaljene več kot 1500 in več kot 3000 metrov, med njimi tudi območje na širšem območju Kleča. Ko bo dodatek k študiji izdelan, ga nameravajo v Melaminu predstaviti javnosti, pri čemer podarjajo, da želijo poiskati lokacijo, ki bo usklajena tudi z lokalnim prebivalstvom. Poudarjajo še, da bi jim nova lokacija poleg ohranitve delovnih mest omogočila nadaljnji razvoj in ustvarjanje novih delovnih mest, "s čimer lahko Melamin ostane v lokalnem okolju in obenem pripomore k njegovem razvoju".

Upravno sodišče je v tožbi Društva za preučevanje rib Slovenije zaradi vladne odločbe o prevladi javne koristi proizvodnje elektrike nad javno koristjo ohranjanja narave pri izdaji gradbenega dovoljenja za HE Mokrice odločilo v prid pritožnikom, je za časnik Večer razkril pristojni minister Uroš Brežan. "Prejšnja vlada je sprejela prevlado javnega interesa energetike nad varstvom narave za hidroelektrarno Mokrice, ki je zadnja v verigi spodnjesavskih elektrarn, in ta odločitev se je sedaj preverila na sodišču, ki je odločilo v prid pritožnikov," je povedal minister za naravne vire in prostor. Na potezi bo tako spet vlada, je dodal. Medtem ko naravovarstveniki poudarjajo resne škodljive posledice posega v naravno okolje sotočja Krke, Save in Sotle, kjer bo stala HE Mokrice, pa v HESS med drugim izpostavljajo pomen objekta za samooskrbo z elektriko in to, da je elektrarna del nacionalnih energetskih načrtov, obenem pa je potrebna za optimalno delovanje spodnjesavske verige.

Osrednja informativna oddaja Krka ob enih 11.5.2023