volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Na Gačah 250 šolarjev na smučeh

Piše: RK

Čas objave:
16.02.2022 12:07

V osrednji informativni oddaji Krka ob enih je bila danes z vami Petra Majdič.

SVET NA KRKI
Ker z vladno stranjo niso zbližali stališč glede stavkovnih zahtev, med drugim po zvišanju plač, sindikati zdravstva in socialnega varstva danes v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, socialnovarstvenih zavodih, centrih za socialno delo in lekarnah do 22h stavkajo. Nudijo le nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo, med 10. in 16. uro so odprte le dežurne lekarne, kjer velja nedeljski režim dela.

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor danes na nujni seji obravnava predlog zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov. Med drugim je predvideno izplačilo enkratnega dodatka v višini 150 evrov za 710.000 upravičencev ter oprostitev prispevkov in znižanje omrežnin za tri mesece.

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo na današnji seji določil višino redne uskladitve pokojnin. Glede na statistične podatke o rasti plač in cen življenjskih stroškov v lanskem letu naj bi znašala 4,4 odstotka. Višje pokojnine bodo izplačane konec februarja. Izveden bo tudi poračun za januar.

KRKA DOMA
Proračun Občine Črnomelj, ki letos dosega nekaj več kot 28 milijonov evrov odhodka in skoraj 23,5 milijona evrov prihodka, je izrazito naložbeno naravnan, kar so na januarski seji dokončno soglasno potrdili tudi svetniki. Približno 55 odstotkov odhodka bo namreč šlo za naložbe, kar je glede teh rekordno leto, je ocenil črnomaljski župan Andrej Kavšek. Občina vseh naložbenih stroškov sama namreč ne bo zmogla, zato župan napoveduje tudi zadolžitev in dodaja, da bodo proračuni prihodnjih let, ker naj bi bilo takrat na voljo tudi manj državnega in evropskega sofinanciranja, verjetno nižje naravnani. Ob robu današnje novinarske konference se je dotaknil še jesenskih županskih volitev in napovedal kandidaturo za drugi županski mandat.

Podobno investicijsko je tudi v metliški občini. Župan Darko Zevnik in direktor podjetja TGH, d. o. o., Stjepan Jarnević, sta podpisala gradbeno pogodbo za izvedbo 2. faze investicije v sklopu operacije »Odvajanje in čiščenje v porečju Kolpe - Občina Metlika«, ki zajema izgradnjo kanalizacijske infrastrukture v naselju Svržaki. Gradnja, ki je ocenjena na dobrih 388 tisoč evrov, se bo predvidoma začela marca in naj bi se zaključila v dveh mesecih. V njej bodo zgradili dobrih 780 metrov komunalne in skoraj 40 m padavinske kanalizacije ter dobrih 800 metrov vodovoda.

Na belokranjsko-dolenjskem smučišču Gače v Občini Semič se je v okviru akcije Šolar na smuči, ki jo pripravljajo Smučarska zveza Slovenije, republiški Zavod za šport in Policija, danes zbralo 250 osnovnošolskih smučarjev. Med omenjeno vseslovensko akcijo sicer številnim tretješolcem letos prvič omogočajo tudi brezplačno učenje teka na smučeh. Glavni namen akcije Šolar na smuči je seznanitev osnovnošolcev s tekom na smučeh in z alpskim smučanjem, s poudarkom na varnem in kulturnem ravnanju na snežnih progah, je pojasnil vodja smučišča Gače Borut Koprivnik. Hkrati z veseljem ob smučanju pa želijo opozoriti, da je šport varen tudi med epidemijo. Športna dejavnost je tudi priporočljiva, saj gibanje na prostem krepi imunski sistem, je še pristavil.

Osrednja informativna oddaja, 16.2.2022