pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: na gradnjo doma starejših občanov bo treba še počakati

Piše: R.K.

Čas objave:
20.02.2023 13:14

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V Šentjerneju preložili začetek gradnje doma za starejše; Poslovno-industrijska cona dobiva novo podobo.

SVET NA KRKI

Začenja se prvi prijavni rok za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2023/24. Skupaj je za redni in izredni študij razpisanih 11.800 vpisnih mest, kar je toliko kot lani. Kandidati se lahko prijavijo do 17. marca. V petek se je začel tudi prvi prijavni rok za vpis na fakultete.

Ameriški predsednik Joe Biden se danes mudi na obisku v Kijevu, je potrdil njegov gostitelj, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Gre za prvi obisk ameriškega predsednika v ukrajinski prestolnici od začetka ruske invazije februarja lani.

KRKA DOMA

V Novem mestu so se lotili infrastrukturne prenove in širitve največje, leta 1995 zgrajene poslovno-industrijske cone Cikava. Cona bo po prenovi obsegala 3,77 hektarja komunalno opremljenih stavbnih zemljišč, od tega skoraj tri hektarje povsem novo opremljenih. Mestna občina Novo mesto bo z vzpostavitvijo primernih infrastrukturnih pogojev za poslovanje v poslovni coni omogočila razvoj malih in srednje velikih podjetij, ki so ključni nosilci gospodarskega razvoja v regiji. Projekt je vsebinsko razdeljen na prenovo ceste, gradnjo meteorne kanalizacije in prenovo plinovoda ter na komunalno opremljanje. Izgradnja nove meteorne kanalizacije pa bo omogočila širitev cone v naslednjih fazah. Trenutno je cestišče asfaltirano, v teku je ureditev okrog peščevih površin ter navezav na obstoječa dvorišča. Za investicijo so bila iz Evropskega sklada za regionalni razvoj pridobljena tudi že vsa odobrena sredstva v višini 2,3 milijona evrov.

V Občini Šentjernej, kjer so si po lanski podelitvi koncesij domovom za starejše obetali zgraditev doma s 150 posteljami, bodo morali na to počakati. Avstrijsko podjetje SeneCura, ki naj bi ga po prvih načrtih zgradilo najkasneje do sredine leta, je tudi zaradi povečanih stroškov gradnjo preložilo. Novi rok za končanje gradnje je konec leta 2024. Občina je sicer svoj del projekta opravila, izbrani koncesionar, ki je že kupil zemljišče, uredil vse služnosti, pridobil dokumentacijo in gradbeno dovoljenje, pa se je soočil s težavami pri zagotovitvi potrebnega kadra in naložbenega denarja.
Ker so zaradi različnih vzrokov zrasli tudi gradbeni stroški, pa se je odločil, da pri omenjeni gradnji počaka na normalizacijo razmer, je pojasnil šentjernejski župan Jože Simončič. Omenjeno avstrijsko podjetje je zato pristojno ministrstvo zaprosilo za podaljšanje dodeljene koncesije. To je na to nedavno pristalo, rok za končanje gradnje šentjernejskega doma pa so tako prestavili na konec leta 2024. Projekt se tako "ne zaustavlja, temveč se upočasnjuje", v Šentjerneju pa upajo na najhitrejši razplet, je še povedal Simončič. V Šentjerneju, kjer še nimajo tovrstnih zmogljivosti, so si sicer dom starejših zamislili kot del širše zastavljene pomoči starejšim in medgeneracijsko središče. Večina sob v domu bo enoposteljnih. Nekaj bo tudi dvoposteljnih, primernih za starejše zakonske pare ali partnerje. Naložba naj bi v to vse bolj razvijajoče se dolenjsko občino z vse več prebivalci prinesla vsaj 50 novih delovnih mest. Z domom, ki naj bi deloval po primerljivih cenah, bi sicer uresničili dolgoletne občinske načrte. Zanimanja zanj je v občini in njeni okolici dovolj, tamkajšnji starostniki pa so zdaj nastanjeni v domovih za starejše v Krškem, Novem mestu, Sevnici, Metliki in še drugje.