zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Narodni dom bo zaživel

Piše: R.K.

Čas objave:
11.02.2022 13:02

Z vami v osrednji informativni oddaji Krka ob enih je bila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI
Katoliška cerkev danes praznuje 30. svetovni dan bolnikov, ki ga je leta 1993 vpeljal papež Janez Pavel II. V Sloveniji je bila osrednja slovesnost, sicer prilagojena trenutnim epidemiološkim razmeram, v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah, mašo je daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar.

Policija na avstrijskem Štajerskem je v sodelovanju s kolegi iz Slovenije, Hrvaške in Poljske razbila kriminalno skupino tihotapcev migrantov. Prijeli so najmanj sedem ljudi, dva glavna osumljenca pa sta v priporu v Gradcu.

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danesokoli pol osmih zjutraj zabeležili zmeren potresni sunek, magnitude 3,8. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa v bližini Petrinje na Hrvaškem. potres so čutili tudi prebivalci jugovzhodne Slovenije.

KRKA DOMA
Občina Škocjan bo od 21. februarja dalje omogočala brezplačni prevoz starejšim s tako imenovanimi prostoferji. Starejšim bodo zagotavljali prevoz do zdravnika, javnih ustanov in trgovin. Brezplačni prevoz za starejše bodo za zdaj zagotavljali le ob delavnikih, za prevoze s prostoferji ob koncu tedna pa se še niso odločili.

Mestna občina Novo mesto namerava letos začeti prenovo Narodnega doma. S tem bodo v Novem mestu oživili enega ključnih objektov za razvoj kulturnih dejavnosti. V načrtu je temeljita prenova celotnega objekta in instalacij ter statična sanacija. Ker je stavba kulturni spomenik državnega pomena, morajo projektanti slediti ohranjanju zgradbe in vseh spomeniških elementov brez spreminjanja prostorske razporeditve notranjosti. Vhodna površina bo urejena ob severni in zahodni strani stavbe, kjer bosta porušena Mehletova hiša za Narodnim domom in sedanji prizidek, na mestu katerega bo urejen nov glavni vhod objekta z atrijem.
Denar za prenovo si občina obeta iz razpisa za sofinanciranje prenov objektov kulturne dediščine oziroma iz sklada za okrevanje in odpornost. Trenutno potekajo usklajevanja z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, h koncu se bliža izdelava konservatorskega načrta, tečejo pa tudi postopki za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Osrednja informativna oddaja, 11.2.2022