1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Novomeški občinski svetniki državne organe pozvali, naj dejavno pristopijo k izvajanju nacionalnega programa za Rome

Piše: R.K.

Čas objave:
12.06.2023 13:15

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Novomeški občinski svetniki državne organe pozvali, naj dejavno pristopijo k izvajanju nacionalnega programa vladnih ukrepov za Rome; Levstikovi nagradi v našo regijo; SU-jevci po štiriurnem obračunu klonili proti Mariborčanom.

SVET NA KRKI

V milanski bolnišnici San Raffaele je davi umrl nekdanji trikratni italijanski premier in medijski mogotec Silvio Berlusconi, poročajo tuje tiskovne agencije. 86-letni vodja vladne stranke Naprej Italija je dve leti bolehal za kronično levkemijo, zaradi katere je bil v zadnjih mesecih večkrat v bolnišnici.

V boju proti tigrastim komarjem bodo na jugu hrvaške Istre letos v naravo spustili 1,2 milijona sterilnih samcev. Na ta način želijo zmanjšati populacijo te invazivne vrste komarjev in uporabo insekticidov na območju, isto metodo pa nameravajo uporabiti tudi drugod na Hrvaškem.

KRKA DOMA

Svetniki Mestne občine Novo mesto so dokončno potrdili občinski proračun za prihodnje leto. V proračunu prihodnjega leta načrtujejo skupni prihodek v znesku 67,7 milijona evrov in za 74,1 milijona evrov odhodkov. Predlog proračuna so sicer v drugi obravnavi zvišali za 100.000 evrov. Med razlogi za to so na novomeški občini med drugim navedli poskusno uvedbo participativnega proračuna, za katerega bo občina namenila 40.000 evrov. Svetniki so sprejeli tudi sklep, s katerim so državne organe pozvali, naj dejavno pristopijo k izvajanju nacionalnega programa vladnih ukrepov za Rome za obdobje med letoma 2021 in 2030, v katerem so kot cilji poudarjeni redno sodelovanje romskih otrok v učnih procesih, končanje osnovnošolske izobrazbe, zmanjšanje števila brezposelnih Romov in krepitev njihove zaposljivosti. 

Levstikovi nagradi za življenjsko delo sta bili podeljeni pisateljici, dramatičarki, igralki in publicistki Desi Muck ter akademski slikarki in ilustratorki Kamili Volanšček. Avtorica zbirke Anica slovi po humornemu in lucidnemu prikazovanju vsakdanjega življenja, aktualnih ter tabuiziranih tem. Levstikovo nagrado je Mladinska knjiga za izvirno leposlovno delo namenila pisateljici Suzani Tratnik za knjigo Ava ter za izvirne ilustracije ilustratorki Ani Zavadlav. Mladinska kniga Levstikove nagrade podeljuje že od leta 1949, ob 50-letnici prve podelitve nagrad je uvedla še nagrado za življenjsko delo.

Članski ekipi Športnega društva SU Novo mesto žal ni uspelo ubraniti naslova državnih prvakov. V odločilni tretji tekmi finala, ki je trajala dobre štiri ure, so s 4:2 slavili igralci Železničarskega namiznoteniškega kluba Maribor. Kar tri igre so dobili v zadnjem petem nizu. 

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 12.6.2023