pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Novomeškim perspektivnim dijakom in študentom pomoč

Piše: R.K.

Čas objave:
14.07.2022 13:02

V osrednji informativni oddaji Krka ob enih danes: Perspektivnim dijakom in študentom štipendija ter enkratna denarna pomoč; Kako so ocenili Novo mesto?; Otroci bodo varnejši.

SVET NA KRKI

V času počitnic in dopustov so domovi še bolj zanimivi za nepridiprave, zato velja ob vsakem odhodu, posebej daljšem, poskrbeti za varnost. Kriminalistični inšpektor Matija Breznik med drugim svetuje, da odhoda ne razglašamo na družbenih omrežjih, ključev pa ne puščamo na t. i. skrivnih mestih. Dogovorimo se za praznjenje nabiralnika.

Inšpektorat RS za delo tudi letos izvaja redni in usmerjeni nadzor izplačil regresa zaposlenim za letni dopust, pri čemer obravnava tako večje kot manjše delodajalce. V okviru usmerjene akcije, sprožene po 1. juliju, je opravil 479 nadzorov in do zdaj ugotovil več kot 100 različnih kršitev, je objavil na spletni strani. Kot so danes pojasnili na inšpektoratu, se skoraj polovica ugotovljenih kršitev nanaša na izplačilo regresa do zakonskega roka, t.j. do 1. julija tekočega koledarskega leta.

KRKA DOMA

V Novem mestu se danes mudi ocenjevalna komisija vseslovenskaga tekmovanja v urejenosti krajev Moja dežela - lepa in gostoljubna, ki jo pripravlja Turistična zveza Slovenija. Predsednica ocenjevalne komisije Andreja Vesel je povedala, da je Novo mesto veliko naredilo na dodatni turistični ponudbi in da je komisija navdušena nad gostoljubnostjo, sprejemom in novimi turističnimi pridobitvami. Na tekmovanju sodeluje 197 slovenskih krajev, zaključilo pa se bo sredi septembra, ko bo znana tudi uvrstitev Novega mesta.

Mestna občina Novo mesto je objavila razpis za podelitev izrednih štipendij in enkratnih denarnih pomoči za perspektivne študente in dijake za prihodnje šolsko oziroma študijsko leto. Občina mladim Novomeščanom, ki na svojih področjih dosegajo izjemne dosežke, nudi denarno podporo v višini 200 evrov na mesec za šolanje v Sloveniji, 300 evrov na mesec za izobraževanje v tujini, višina enkratne denarne pomoči za študij v tujini pa znaša 500 evrov.  Občina s štipendijami za izjemne uspehe, ki jih je začela podeljevati leta 2016, aktivno podpira mlade Novomeščane, ki imajo s tovrstnim štipendiranjem priložnost, da razvijajo posebne talente in predstavljajo naložbo v prihodnost Novega mesta. Letos bo tako štipendije prejela že sedma generacija štipendistov, ki se bodo pridružili trenutnim trinajstim štipendistom. Možnost za pridobitev izredne štipendije imajo perspektivni študenti študijskih programov 1., 2. in 3. bolonjske stopnje in perspektivni dijaki srednješolskega izobraževanja, ki so državljani Republike Slovenije, imajo stalno prebivališče v Mestni občini Novo mesto ter so v zadnjem zaključenem šolskem letu dosegli povprečno zaključno oceno najmanj 4 ali so v zadnjem zaključenem študijskem letu dosegli povprečno oceno vseh opravljenih izpitov najmanj 8. Pomemben pogoj za pridobitev štipendije so tudi izjemni dosežki s področij delovanja kandidatov. Kandidati lahko vloge oddajo do 3. oktobra.

Na cesti ob vrtcu Panorama Boštanj je na novo urejeno območje omejene hitrosti. Na zmanjšanje hitrosti voznike opozarjajo tudi nove talne označbe. Na območjih šolskih poti in ob objektih šolske in predšolske vzgoje je previdnost voznikov in zmanjšanje hitrosti še posebej pomembna.

Osrednja informativna oddaja, 14.7.2022