Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Ob prvem maju veselo

Piše: R.K.

Čas objave:
29.04.2022 13:02

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

Mesečna stopnja anketne brezposelnosti je bila v marcu štiriodstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj kot februarja in 1,1 odstotne točke manj kot marca lani. Statistični urad RS ocenjuje, da je bilo marca brezposelnih okoli 41.000 oseb.

Pred prvomajskimi prazniki policisti organizatorje kresovanj in posameznike opozarjajo na nevarnost požarov v naravnem okolju in pozivajo k odgovornemu ravnanju s kurišči. Obenem pozivajo k odgovorni uporabi možnarjev, karbidov in drugih plinskih zmesi za pokanje med prazniki ter k previdnosti in strpnosti v prometu.

KRKA DOMA

Ob prvem maju se tudi v naših krajih obetajo praznovanja. Tako se bodo v nedeljo pohodniki povzpeli na Lisco, Javorovico, kjer se obetata tradicionalni prireditvi. Ob 11. uri bo pred Tončkovim domom na Lisci tradicionalna proslava v organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Slavnostni govornik bo generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič, zbrane bodo zabavali KD Godba Sevnica, Mažorete Sevnica, folklorna skupina Duplo Pišece ter Nataša, Blaž in Katja Plevnik s harmoniko in recitacijami. Na Javorovici se kulturni porgram prav tako začenja ob 11. uri. Slavnostni govornik bo varuh človekovih pravic Peter Svetina, za zabavo bo poskrbel ansambel Orlek. Praznovanje se obeta tudi na Debencu pri Mirni, kjer bo slavnostna govornica generalna sekretarka Sindikat delavcev prometa in zvez Saška Kiara Kumer.

Sistem za izposojo koles GoNM bo po sezonskem premoru začel znova delovati v torek, 3. maja, kolesa pa se bodo po novomeških cestah in ulicah vozila vse do nizkih temperatur ob koncu leta. Sistem GoNM deluje že od leta 2017, od tedaj pa smo na Mestni občini Novo mesto za razvoj in spodbujanje trajnostne mobilnosti postavili že 16 postaj, v kratkem pa se bo skupini postajališč pridružila še postaja GoNM na Otočcu. V sistem so vključene tudi postaje v sosednji Občini Straža, kar kolesarjem omogoča daljše izlete med krajema, na voljo pa je prav tako sezonski paket.

Vozniki pod vplivom alkohola so v letu 2021 na območju Policijske uprave Novo mesto povzročili 155 prometnih nesreč, kar je skoraj za čertino več, kot v letu 2020. Od leta 2013 je na cestah na območju PU Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola, umrlo 28 ljudi. Predvsem nas skrbi dejstvo, da na našem območju delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča. Vse voznike ponovno pozivajo, naj vozijo le trezni. Če so pili alkoholne pijače naj ne sedejo za volan, ampak naj vozi nekdo, ki ni pil. 

Osrednja informativna oddaja, 29.4.2022