IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Obeležili so dan slovensko-britanskega prijateljstva

Piše: R.K.

Čas objave:
09.05.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V Gorenjem Suhorju obeležili dan slovensko-britanskega prijateljstva; Novomeški dijak v srebrni ekipi.

SVET NA KRKI

Današnji evropski dan osveščanja o možganski kapi poteka pod sloganom Rešeno življenje naj bo življenja vredno. Z njim naslavljajo predvsem posledice neprepoznavanja psihičnih potreb bolnikov po možganski kapi. V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije v središču Ljubljane pripravljajo prireditev, na kateri bodo sodelovala tudi druga društva.

Zagovornik načela enakosti je ministrstvu za zdravje glede osnutka zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu dal več priporočil v smeri boljšega spoštovanja pravice do varstva pred diskriminacijo. Nekaj določb osnutka bi namreč lahko povzročilo diskriminatorno obravnavo nekaterih pacientov, so zapisali pri Zagovorniku.

KRKA DOMA

Pri spominskem obeležju zavezniškim članom posadke padlega bombnika B 24 Liberator VI v Gornjem Suhorju pri Vinici je v ponedeljek potekala prireditev ob slovensko-britanskem prijateljstvu. Skupaj z županom občine Črnomelj Andrejem Kavškom sta ga slovesno obeležila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Tiffany Sadler. Kot slavnostni govornici sta predsednica Pirc Musar in veleposlanica Sadler izpostavili pomen neprecenljivega medsebojnega prijateljstva, ki je bilo stkano v najtežjih trenutkih, enako pa je poudaril črnomaljski župan Andrej Kavšek. Del britanske posadke so namreč domačini in slovenski partizani po strmoglavljenju letala rešili pred okupatorji. Župan Kavšek se je v nagovoru tudi iskreno zahvalil vaščanom Gornjega Suhorja pri Vinici za gostoljubje, ki ga vedno nudijo ob slovesnosti.

Prestolnica Latvije je gostila Evropsko olimpijado eksperimentalne znanosti. Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije sta našo državo zastopali dve tričlanski ekipi, ki sta obe osvojili srebrni medalji. Prva ekipa, ki so jo sestavljali dijaki Gimnazije Bežigrad in Gimnazije Kranj, je osvojila 8. mesto in srebrno medaljo. Druga ekipa, v kateri so bili Andraž Matoš iz novomeške Gimnazije, Enej Jauk iz Gimnazije Bežigrad in Tomaž Holc iz ptujske Gimnazije, je bila 17., kar je še vedno zadoščalo za srebrno medaljo. Zmagali so Nemci, pred Madžari in Luksemburžani. Tekmovalo je 45 ekip iz 22 držav Evropske unije in gostujoča ekipa iz Ukrajine. Olimpijada je obsegala dva tekmovalna dneva, ko so imele ekipe vsakokrat štiri ure časa za reševanje interdisciplinarnih eksperimentalnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja – kemije, fizike in biologije. Tekmovanje poteka v laboratorijih, od preostalih olimpijad pa se razlikuje po ekipnem duhu, saj so tekmovalci razvrščeni v ekipe po tri. Naloge morajo tako rešiti skupaj, in sicer si delo razdelijo, da ga uspejo opraviti v odmerjenem času. Ekipi za evropsko olimpijado eksperimentalnih znanosti sta bili izbrani na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja za dijake 1. in 2. letnikov srednjih šol, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije.