stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Opozorilo kmetom pri čiščenju svojih vozil

Piše: R.K.

Čas objave:
29.02.2024 12:29

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Opozorilo kmetom pri čiščenju svojih vozil; Predstavitev ključnih prednosti jedrske energije

SVET NA KRKI

Danes obeležujemo svetovni dan redkih bolezni, za katerimi zboli do pet ljudi na 10.000 prebivalcev. Ministrstvo za zdravje na ta dan organizira nacionalno konferenco, namenjeno bolnikom z redkimi boleznimi, njihovim svojcem ter strokovni javnosti. Na njej bodo med drugim predstavili tudi aktualne zdravstvene in socialne problematike bolnikov.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je končala še en prekrškovni postopek, vezan na izplačilo denarnih nadomestil za neizkoriščen del dopusta ministrom prejšnje vlade. Za nekdanjo ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec je ugotovila kršitev določbe, ki ureja način izogibanja nasprotju interesov, in ji izrekla globo.

KRKA DOMA

Kmetje, ki v tem času opravljajo dela na poljih, so opozorjeni na potrebo po čiščenju svojih vozil pred vožnjo po cestah. Občinski inšpektorji Skupne občinske uprave občin Dolenjske in Bele krajine opozarjajo na nevarnost, ki jo predstavljajo madeži blata na cestah, ki jih povzročajo traktorji in plugi. Priporočajo, da kmetje po končanju del očistijo večje kose zemlje in blata s koles ter upoštevajo določila zakona o cestah. Zakon prepoveduje razlivanje tekočin, razsipavanje materiala, nanašanje blata in druge oblike onesnaževanja cestišča. Prav tako pa zahteva, da vozniki pred vključitvijo vozila v promet na javni cesti odstranijo morebitne dele materiala, ki bi lahko onesnažili vozišče. Namen teh ukrepov je zagotoviti varno vožnjo in varnost vseh udeležencev v prometu. Kmetje so pozvani, naj skrbijo za čistočo svojih vozil in prispevajo k varnosti na cestah. S spoštovanjem zakonskih določil o cestah lahko vsi pripomoremo k varnejšemu cestnemu prometu.

Študenti gradbeništva, strojništva, elektrotehnike, matematike in fizike so na okrogli mizi v Cankarjevem domu nedavno predstavili ključne prednosti jedrske energije za varnejšo in trajnostno prihodnost. Poudarili so pozitivna stališča glede projekta izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne Krško (Jek 2) ter zatrjevali, da jedrska energija prispeva k zmanjšanju toplogrednih plinov in zanesljivi oskrbi z električno energijo po konkurenčni ceni. Kljub potresni nevarnosti so pojasnili, da se Jek 2 načrtuje ob upoštevanju visokih varnostnih standardov. Omenili so tudi izzive, kot so jedrske nesreče in radioaktivni odpadki, vendar so izpostavili redkost nesreč ter dejstvo, da se odpadki izvažajo v tujino in se v Slovenijo vrnejo v manjši količini. Navzoče na okrogli mizi sta med drugim pozdravila tudi predsednica Mreže mlade generacije Društva jedrskih strokovnjakov Tanja Goričanec in nekdanji predsednik uprave Neka Stanislav Rožman, ki sta dogodek označila kot izjemno pomembnega, predvsem z vidika ozaveščanja javnosti o pomembnosti jedrske energije in njenih prednostih.  

Osrednja informativna oddaja 29.02.2024