pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Ozaveščanje o radonu v Beli krajini

Piše: R.K.

Čas objave:
04.10.2023 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Ozaveščanje o radonu v Beli krajini ; Nasilneža ustavili šele novomeški policisti

SVET NA KRKI

Indeksi na pomembnejših evropskih borzah so v uvodu današnjega trgovanja padli pod gladino. Vlagatelji nadaljujejo prodajo delnic, saj več gospodarskih kazalcev kaže, da bi lahko obrestne mere na visokih raven ostale dlje časa.

Vlada bo na današnji redni med drugim obravnavala predlog resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od leta 2023 do leta 2030. Primarni cilj nacionalnega programa je prizadevanje za zmanjšanje najhujših posledic prometnih nesreč v cestnem prometu, je razvidno iz gradiva, pripravljenega za obravnavo na vladi.

KRKA DOMA

Potekalo bo ozaveščanje o radonu. V Beli krajini, ki je prepoznana tudi kot območje z več radona, bo kmalu potekalo predavanje z naslovom Skupaj raziskujmo radon v Beli Krajini, ki bo potekal 19. oktobra v prostorih Ljudske univerze ZIK Črnomelj. Gre za predavanje v okviru projekta RadoNorm-Slo - ki prebivalce vabi k izvajanju pasivnih meritev radona v njihovem bivalnem okolju. Temu bodo sledile meritve radona v kombinaciji z meritvami ogljikovega dioksida in trdnih delcev. Cilj projekta je spodbujati Belokranjce, da sami izmerijo radon in kakovost notranjega zraka z namenom, da bi postali bolj ozaveščeni o problematiki radona. Ob tem pa se bodo tudi naučili, kako izvesti protiradonsko sanacijo stavb. ZIK Črnomelj je lokalni partner v projektu, kjer sodeluje s Katja König s.p., z Inštitutom Jožef Stefan in UK RADON. Projekt se bo začel izvajati v drugi polovici septembra, v novembru pa bo Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj pričel z meritvami radona. Celoten projekt bo trajal 6 mesecev.

Novomeški policisti so včeraj zvečer posredovali pri kršitvi javnega reda in miru v zasebnem prostoru, za katero se je kasneje izkazalo, da gre za poskus uboja. Po prvih ugotovitvah je 45-letni Novomeščan na silo vstopil v stanovanjsko hišo sorodnikov, grozil in fizično napadel najprej dve osebi, nato pa se spravil na svojo mater. Silovito pretepanje in grožnje s smrtjo so preprečili šele policisti, ki so morali vdreti v enega od prostorov, da so prišli do osumljenca in oškodovanke in ju ločili. Osumljenca so vklenili, odredili strokovni pregled, nato pa ga odpeljali v pridržanje. Za kaznivo dejanje poskusa uboja je zagrožena zaporna kazen od petih do petnajstih let. 45-letnika so že obravnavali zaradi nasilnih kaznivih dejanj.

Osrednja informativna oddaja 04.10.2023