zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Pokazali so svoje mojstrovine

Piše: R.K.

Čas objave:
13.06.2023 13:15

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Na srednji lesarski šoli so pokazali svoje izdelke; Kočevski občinski svetniki ukinili komisijo za spremljanje sanacije v Melaminu; Začel se je Teden kultur.

SVET NA KRKI

V Evropskem parlamentu za naslednji mandat po evropskih volitvah, ki bodo junija prihodnje leto, predlagajo novo razdelitev sedežev, ki bi odražala demografske spremembe v EU. V okviru predloga bi med devet držav, vključno Slovenijo, razdelili dodatnih 11 sedežev. Sloveniji bi po novem pripadel dodaten.

Ministri za zdravje držav članic Evropske unije so danes sprejeli priporočilo Sveta EU, ki je namenjeno krepitvi boja proti odpornosti mikrobov na protimikrobna zdravila. Zavzeli so se za preudarnejšo rabo tovrstnih zdravil. Eden od ciljev je zmanjšanje porabe protimikrobnih zdravil, med katera sodijo tudi antibiotiki, za 20 odstotkov do leta 2030.

KRKA DOMA

V avli Višje strokovne šole Šolskega centra Novo mesto poteka razstava zaključnih izdelkov lesarskih tehnikov, mizarjev in lesarskih tehnikov PTI. Dijaki so izdelke pripravili v sklopu opravljanja zaključnih izpitov in poklicne mature. Razstava bo po nekaj dneh do 3. julija na voljo v Qlandiji Supernova, kjer bodo dijaki skupaj s profesorji animirali mimoidoče ter za njih poleg razstave imeli pripravljene tudi določene spretnostne naloge.  Razstava je produkt dela, ki se prične že septembra, ko zaključni letniki pristopijo z idejo pri predmetu projektiranje. 

Kočevski občinski svet je na zadnji seji ukinil komisijo, ki je spremljala sanacijo v Melaminu. Ukinitev je komisija predlagala sama, saj po besedah njenega predsednika Antuna Gašparaca za njeno delovanje ni več razlogov, saj je sanacija v podjetju praktično zaključena. Občinski svet je komisijo, v kateri so bili trije predstavniki zainteresirane javnosti ter po dva predstavnika občinske uprave, občinskega sveta in Melamina, ustanovil 17. maja lani, pet dni po hudi nesreči, ki je prizadela podjetje. Komisija je spremljala sanacijo v podjetju ter aktivnosti za iskanje lokacije za preselitev podjetja. Sanacija v podjetju je danes praktično končana, medtem ko iskanje lokacije za preselitev še poteka. Trenutno je v izdelavi dopolnitev analize možnih lokacij.

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto v tem tednu pripravlja Teden kultur. Prinaša večkulturnostne koncerte, predstavitve tuje kulinarike in pester spremljevalni program, ki obiskovalcem, ne da bi odpotovali iz domačega mesta, ponuja utrip in vzdušje različnih dežel. Spored prinaša obilo zabave in doživetij tako za odrasle kot za otroke. Obisk festivalskih prireditev je brezplačen. V primeru dežja jih bodo izvedli na nadomestnih prizoriščih. Osrednjo in hkrati zaključno prireditev Tedna kultur 2023 bodo pripravili v petek. Predstavile se bodo kulture, ki s kulinariko, glasbo in plesom leta bogatijo življenje Novega mesta, od bošnjaške, srbske, hrvaške, makedonske in albanske do venezuelske, ukrajinske in podobno. Za glasbeni zaključek pa bodo med drugimi poskrbeli tolkalna skupina Muvaruvagruva, Špela Cesar, Talia in Jernej Zoran, Bort Ross in Tretji kanu. Društvo, ki letos obeležuje 30-letnico delovanja, medkulturnost med letom slavi z več prireditvami, junijski Teden kultur pa ob hrani, plesu in koncertih vse združuje pod skupno streho, so sporočili z Društva za razvijanje prostovoljnega dela.

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 13.6.2023