pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Predlogi za participativni proračun v Semiču

Piše: R.K.

Čas objave:
28.09.2023 13:42

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Predlogi za participativni proračun v Semiču ; Gazela dolenjsko-posavske regije je bila imenovana

SVET NA KRKI

V ponedeljek se začenja novo študijsko leto. Novopečene študentke in študente bodo v novem obdobju njihovega življenja pričakale dobrodošlice vodstev univerz in študentskih organizacij. Letos je bilo v prvem roku na fakultete sprejetih 11.632 bodočih študentov, vpisi v drugem roku še potekajo. Vseh vpisnih mest za redni in izredni študij je 19.792.

Po dveh zaporednih letih izjemnega segrevanja v Alpah so švicarski ledeniki izgubili deset odstotkov svoje mase, kolikor so je pred tem izgubili v skupno treh desetletjih do leta 1990, razmere bi se lahko še poslabšale.

KRKA DOMA

Podjetje Riko Ekos je bilo imenovano za Gazelo dolenjsko-posavske regije letošnjega leta. Družinsko podjetje je začelo s proizvodnjo cestne opreme, nato pa razširilo svoje dejavnosti na opremo za letališke steze in stroje za predelavo odpadkov. Večina njihovih izdelkov se prodaja na mednarodnih trgih, kar prispeva k dodani vrednosti. Kljub majhnemu kolektivu so lani dosegli kar 77.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar je skoraj polovico več od povprečja v njihovi panogi. Komisija za izbor je poudarila, da je Riko Ekos pomemben del gospodarstva v občini Loški Potok in širše. Podjetje, ki ga vodi druga generacija, se osredotoča na izvoz, spremlja globalne trende in uspešno izkorišča priložnosti. Poleg Riko Ekos sta bili za regionalno priznanje Gazela dolenjsko-posavske regije za letošnje leto nominirani tudi podjetji Ambit iz Novega mesta, specializirano za obračun plač in manjše plastične dele, ter podjetje Kovan iz Kočevja, ki se ukvarja s kovinsko-predelovalno industrijo za težko industrijsko mehanizacijo.

Občina Semič zbira predloge za participativni proračuna, ki omogoča občanom sodelovanje pri izbiri lokalnih projektov za izvedbo. V obdobju od leta 2024 do 2026 bodo za ta namen namenili skupno 210.000 evrov, kar pomeni 70.000 evrov letno. V skladu z participativnim proračunom lahko občani predlagajo posamezne projekte v višini do 10.000 evrov. Glavni cilj tega pristopa je izvajanje manjših naložb, ki bodo prispevale k izboljšanju kakovosti življenja v lokalnem okolju, namesto večjih investicij. Projektne predloge bo mogoče oddati do 13. oktobra prek občinske spletne strani ali osebno v občinski glavni pisarni.   Rezultati glasovanja bodo uradno objavljeni, nato pa bo strokovna komisija projekte razvrstila glede na število prejetih glasov in jih potrdila v skladu z razpoložljivimi sredstvi. Občina Semič je participativni proračun uspešno izvajala že lani in predlani , ki so ga poimenovali "Moj predlog za moj kraj." V tem obdobju so izglasovali in izvedli 14 projektov, ki so bili predlagani s strani občanov.

Osrednja informativna oddaja 28.09.2023