stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Prejeli smo zeleno luč za 3. razvojno os

Piše: R.K.

Čas objave:
10.07.2023 14:36

v današnji osrednji informativni oddaji: Prejeli smo zeleno luč za 3. razvojno os ; Dolenjsko je v zadnjih treh tednih pretreslo več kot 20 potresov.

Ljubitelji violin priznanega italijanskega mojstra Antonia Stradivarija se bodo lahko tudi sami preizkusili v izdelovanju strunskih glasbil. V Stradivarijevi rojstni hiši oziroma njegovi delavnici v mestu Creona v Lombardiji so nedavno odprli učno središče, v katerem bodo potekale delavnice ter mojstrski tečaji za mlade glasbenike. Največja posebnost hiše, v kateri je Stradivari živel s svojo prvo ženo in šestimi otroki, je pokrita terasa na strehi. Na njej je slavni lutnjar obešal svoje violine in jih sušil v svetlobi zahajajočega sonca. Od tod naj bi bila tudi skrivnostna barva njihovega laka med rdečo, rjavo in oranžno. 

Košarkarice Slovenije so v finalu evropskega prvenstva do 18 let premagale Francijo s 63:61. Slovenija je na evropskem prvenstvu v Konyi v Turčiji dobila vseh sedem tekem. Košarkarice so v predtekmovanju premagale Finsko, Nemčijo  in Češko, v osmini finala so bile boljše od Izraela , v četrtfinalu od Madžarske , v polfinalu pa od Srbije . Najboljša strelka Slovenije v finalu je bila Lea Bartelme z 22 točkami, 20 jih je dodala Ajša Sivka, 15 pa Zoja Štirn. V najboljši peterki prvenstva sta bili dve slovenski igralki, Lea Bartelme in Ajša Sivka, ki je bila hkrati izbrana za najkoristnejšo igralko turnirja.

DARS je bil znova uspešen  v ponovljenem postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja za izgradnjo odseka 3. razvojne osi med avtocestnim priključkom Novo mesto–vzhod in priključkom za Revoz . O projektu se govori že dalj časa, saj za regijo  predstavlja veliko spremembo, na katero čakamo že dolgo časa. Jugovzhodna Slovenijo bo kmalu dobila vzhodno obvoznico, projekt pa bo prinesel tudi dodaten most čez reko Krko. Pridobitev obvoznice bo za veliko večino prebivalcev Novega mesta ter Bele Krajine ključnega pomena ter bo predstavljala krajši vozni čas ter bližnjico obenem. Ravno zato se tudi Mestna občina Novo mesto zaveda pomembnosti projekta ter vse, ki bodo sodelovali pri projektu poziva, da se vzdržijo uporabe pravnih postopkov, ki bi začetek gradnje zamaknili. Odsek dolg 17,5  kilometrov bo predstavljal vzhodno obvoznico dolenjske prestolnice in bo bistveno razbremenil novomeške mestne priključke. V plane je bil vpisan že leta 2012, zdaj pa bo avtocesto povezal z osredkom in Belo krajino. Del te trase bo tudi 310 metrov dolg most preko Šmarješke ceste in reke Krke v Mačkovcu oziroma Ločni, ob mostu pa bodo pešci in kolesarji dobili dodatno brv v dolžini 135 metrov, ki bo s svojo sodobno in minimalno konstrukcijo olajšala transport ter namenila dodatno možnost aktivnosti.

Dolenjsko je v zadnjih treh tednih pretreslo več, kot 20 potresov.  Največje magnitude je bil potres v bližini Črnomlja v sredini junija magnitude 1,8. Tudi ta je še vedno klasificirana kot ena nižjih magnitud, iz agencije za okolje pa so povedali,  da je magnituda ocena o moči potresa oziroma koliko energije se je pri potresu sprostilo, to pa le potrdi da je Zemlja še vedno živa ter se plošče še vedno premikajo in se energija sprošča v obliki šibkih potresov. Manjši potresi, kot so se na našem območju dogajali zadnje tedne, za prebivalce ne predstavljajo večje nevarnosti. V teh primerih tudi ni nobene skrbi, saj tovrstni potresi ne napovedujejo večjega dogodka v prihodnosti, saj premiki le pomenijo, da je Zemlja pod nami živa, živimo pa na območju, kjer se tektonske plošče še vedno gibajo. Svoje občutke, ali ste potres čutili lahko sporočite tudi Agenciji za okolje. 

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 10. 07. 2023